Burse - Fonduri mutuale

Generali PPF pune la bataie 5,2 mil. euro pentru preluarea integrala a Ardaf. Actiunile au sarit cu 17%

Generali PPF pune la bataie 5,2 mil. euro pentru preluarea integrala a Ardaf. Actiunile au sarit cu 17%
02.06.2009, 17:41 28
Actionarul majoritar al societatii de asigurari Ardaf (ARDF), grupul Generali PPF, a lansat ieri o oferta publica de preluare pentru pachetul de 18% din actiuni pe care nu il controleaza, oferind un pret de 0,11 lei pe actiune, cu 20% peste pretul anterior din piata.
In urma anuntului, actiunile Ardaf au inregistrat o crestere de 17,3% pe Bursa RASDAQ, stabilizandu-se in jurul nivelului de 0,106 lei. De la inceputul anului, pe fondul speculatiilor privind oferta publica de preluare, titlurile companiei de asigurari au crescut cu 125%, de la un pret de 0,0471 lei/actiune in ianuarie.
Pretul oferit de Generali PPF evalueaza Ardaf la circa 28 de milioane de euro. Potrivit documentului de oferta, pretul a fost stabilit conform reglementarilor CNVM, fara a fi date alte detalii.
Oferta derulata de Generali PPF vizeaza un numar de 196,2 mil. actiuni, reprezentand 18% din capitalul Ardaf. In conditiile in care toti actionarii minoritari si-ar vinde participatiile, valoarea ofertei publice de preluare s-ar ridica la circa 21,6 milioane de lei (5,2 milioane de euro). Oferta se va derula in perioada 5 iunie - 3 iulie, fiind intermediata de ING Bank.
In conditiile in care participatia Generali PPF va depasi dupa incheierea ofertei publice de preluare pragul de 95% din capitalul Ardaf, societatea de asigurari va fi delistata de la Bursa. De asemenea, actionarul majoritar doreste ca profitul pe care Ardaf il va realiza anii viitori sa fie reinvestit in totalitate, nedorindu-se acordarea de dividende.
 
Oferta de preluare a fost anuntata din martie
Oferta publica de preluare a fost anuntata de grupul Generali PPF inca din luna martie, cand actionarul majoritar a votat in adunarea generala a actionarilor impotriva unei majorari de capital social, motivand faptul ca nu poate sa subscrie inainte de a realiza o oferta publica de preluare.
Generali PPF, un joint-venture intre grupul italian Generali si fondul de investitii ceh PPF, a finalizat achizitia companiilor de asigurari Ardaf si RAI la inceputul acestui an, valoarea tranzactiei fiind estimata la 80 mil. euro. Grupul a devenit actionar majoritar in cadrul Ardaf in mod indirect, achizitionand societatea Iberian Structured Investment, care controleaza 82% din capitalul companiei romanesti de asigurari, de la fondul PPF. Iberian a devenit actionar majoritar al Ardaf in luna octombrie a anului trecut, achizitionand 72,75% din companie de la Sabile Limited, firma cotrolata de PPF. Fondul ceh preluase Ardaf la inceputul lui 2007, de la Ovidiu Tender, pentru 35 mil. euro.
Dupa preluare, Iberian a hotarat majorarea capitalului social cu pana la 47 mil. lei, prin aporturi in numerar din partea actionarilor la un pret pe actiune egal cu valoarea nominala, de 0,1 lei. Pretul din piata al actiunilor Ardaf se ridica in octombrie 2008 la 0,06 lei/actiune. Majorarea a fost contestata de actionarii minoritari, care au cerut atunci derularea unei oferte publice de preluare.
 
Firebird inca nu a hotarat daca iese de la Ardaf
Fondul de investitii american Firebird, care controleaza prin intermediul a doua vehicule de investitii circa 4% din Ardaf, nu a decis inca daca isi va vinde participatia in cadrul ofertei.
"Nu stim inca daca Firebird va subscrie sau nu in cadrul ofertei publice de preluare, pentru ca oferta abia a fost anuntata si nu stim daca fondul de investitii considera pretul ca fiind unul corect. In orice caz, in momentul de fata Firebird are un proces pe rol cu Ardaf, privind majorarea de capital de anul trecut, in cadrul careia participatia fondului a scazut de la 7,3% la circa 4%. Ardaf a castigat procesul, insa am facut apel. Daca Firebird va subscrie in oferta, nu mai are sens sa se continue procesul", spune Cristian Dutescu, avocatul Firebird.
Fondul de investitii Firebird, care are plasamente de circa 50 mil. euro pe piata de capital din Romania, a solicitat anul trecut Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa intervina in vederea blocarii majorarii de capital de la Ardaf, fondul avand participatii minoritare in cadrul societatii de asigurari. Firebird a acuzat Ardaf ca majorarea de capital a fost impotriva intereselor micilor actionari.
 
Beze, AIPC: Pretul din oferta nu este unul corect
Pe langa fondul de investitii Firebird, si Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a cerut CNVM sa oblige actionarul majoritar al Ardaf sa lanseze o oferta publica de preluare, in conformitate cu legile europene in vigoare. Conform acestora, un actionar care depaseste pragul de detinere de 33% dintr-o societate, in mod direct sau indirect, actionand singur sau concertant cu alti actionari, este obligat sa deruleze o oferta publica de preluare.
"Conform insistentelor AIPC din ultimele luni, Ardaf este a doua societate dupa Unita Uniqa unde actionarii respecta legea si fac o oferta publica obligatorie de preluare. Aceste doua cazuri pun intr-o situatie cel putin nefavorabila actionarii care au termenul pentru OPP expirat si nu au depus documentatia, sub protectoratul CNVM, care poate fi considerata responsabila de neaplicarea legii", spune Dumitru Beze, presedintele AIPC.
El spune ca pretul din oferta nu este unul corect, in conditiile in care Generali PPF ar fi platit circa 80 mil. euro pentru preluarea Ardaf si RAI. Ardaf a inregistrat anul trecut prime brute subscrise in valoare de 96 mil. euro, dublu fata de 2007, si pierderi de 50 mil. euro, de trei ori mai mari decat in anul precedent.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO