Burse - Fonduri mutuale

Fondurile straine, din nou vanzatori neti, dupa ce au pregatit 125 mil. euro pentru achizitii

Fondurile straine, din nou vanzatori neti, dupa ce au pregatit 125 mil. euro pentru achizitii

Click pentru imaginea marita

07.07.2008, 19:08 14

Scaderile care au cuprins din nou pietele internationale de la inceputul lunii iunie au taiat din nou elanul investitorilor straini pe piata de capital romaneasca, dupa ce acestia fusesera mai activi in mai, pentru prima data de la inceputul anului.
Nerezidentii au realizat vanzari nete de circa 2,3 milioane de euro in luna iunie, potrivit statisticilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB), dupa investitii nete de aproape 36 de milioane de euro in iunie (statistica BVB cuprinde doar tranzactiile cu actiuni realizate pe piata reglementata, fara RASDAQ). Vanzarile fondurilor straine au crescut cu 57% fata de luna mai, totalizand 60 de milioane de euro, iar cumpararile au scazut cu circa 20%, la 58 mil. euro.
Lipsa de suport la cumparare din partea investitorilor straini s-a resimtit puternic in piata, pe fondul stirilor negative venite de pe pietele externe, indicele BET pierzand 16%, in timp ce SIF-urile au scazut in medie cu 17%. Scaderile au continuat si in prima saptamana din iulie, indicii bursieri ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani.
Punctul de cotitura a fost la inceputul lunii iunie, cand pe fondul cresterii puternice a pretului petrolului au reaparut temerile privind cresterea inflatiei in SUA si in zona euro, semnele de recesiune economica fiind tot mai accentuate, mai ales in SUA.
Schimbarea a fost una brusca, in conditiile in care luna mai fusese cea mai buna din acest an pe piata de la Bucuresti, rezultatele companiilor listate pe primul trimestru determinand un interes in crestere pentru actiunile romanesti. Investitorii straini au plasat in contul societatilor de brokeraj locale nu mai putin de 125 de milioane de euro, in luna mai, in speranta de a valorifica oportunitatile aparute dupa publicarea rezultatelor.
Cumpararile nete ale acestora la nivelul intregii piete s-au ridicat in mai la 54 de milioane de euro, potrivit statisticilor publicate la sfarsitul saptamanii trecute de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
Restul de aproape 70 de milioane de euro au ramas in conturile brokerilor sau au fost utilizati pentru participarea la majorari de capital sau alte operatiuni similare.
Sumele nete aduse de straini in contul brokerilor locali s-au ridicat in primele cinci luni la 110 milioane de euro. Cu toate acestea, soldul investitiilor acestora este negativ, de -2 milioane de euro, potrivit datelor CNVM. Potrivit datelor BVB, strainii au retras in primele sase luni 25 de milioane de euro de pe Bursa, cumpararile lor fiind de 335 milioane de euro, fata de vanzari de 362 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO