Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de pensii vor fi cu investiţiile la vedere. Vor prinde gustul investiţiilor la Bursă cei peste 5 milioane de viitori pensionari?

Autor: Roxana Pricop

21.02.2011, 23:54 58

Arbitrul pensiilor private vrea să crească vizibil transparenţafondurilor şi să oblige administratorii fondurilor de pensiiobligatorii şi facultative să publice structura detaliată ainvestiţiilor fondurilor la 31 decembrie, respectiv 30 iunie.

Măsura CSSPP vine în contextul în care legislaţia privindtransparenţa a fost destul de îngăduitoare, lăsând mână liberăadministratorilor cu privire la informaţiile pe care le pot facepublice. Astfel că administratorii au preferat să nu facă publicăstructura detaliată a portofoliilor fondurilor, unii dintre aceştiarefuzând chiar să le ofere contribuabililor, la cerere, motivând cădeţinerile fondului sunt informaţii confidenţiale. Fiecare salariateste obligat să contribuie cu 2,5% din salariul brut la un fond depensii privat, din martie 2011 contribuţia urmând să crească la3%.

"În urmă cu doi ani, administratorii au obţinut o derogare de lanorma de a publica lunar structura investiţiilor, însă după cum amvăzut, administratorii au folosit această derogare pentru a-şiascunde portofoliile şi am propus ca portofoliile să fietransparentizate la un interval suficient de timp faţă de data dereferinţă. Am primit sesizări de la participanţi şi suntem înstadiu avansat cu o anchetă privind refuzul unor administratori dea oferi participanţilor situaţia detaliată a portofoliilor", a spusMircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemuluide Pensii Private (CSSPP).

Proiectul de modificare a normelor privind raportarea şitransparenţa va fi supus dezbaterii publice până pe 28 februarie,conducerea CSSPP estimând că modificările vor fi aprobate laînceputul lunii martie. Dacă modificările vor fi aprobate în formainiţal propusă, atunci începând din 15 aprilie administratorii suntobligaţi să publice pe propriul web site strucutura detaliată ainvestiţiilor fondului la 31 decembrie 2010, pentru situaţiaportofoliului la 30 iunie 2011, data estimată fiind 15 august 2011,potrivit conducerii CSSPP. Măsura va alinia fondurile de pensii lanomele existente în industria fondurilor mutuale.

Administratorii, dispuşi să dea confidenţialitatea pecredibilitate

Confidenţialitatea informaţiilor şi protecţia în faţa risculuide a avea portofoliul copiat de concurenţă au fost argumentele cucare administratorii şi-au sprijinit refuzul de a face publiceinvestiţiile detaliate ale fondurilor în ultimii ani. Cum activelefondurilor de pensii au depăşti pragul de 1 mld. euro, valoareconsiderată de referinţă, creşterea transparenţei devine însă onecesitate.

"Transparentizarea portofoliilor este o abordare firească şi vacreşte credibilitatea industriei. Participanţii la fondurile depensii trebuie să ştie în ce acţiuni, obligaţiuni sau depozitebancare le sunt investiţi banii. Aceştia îşi vor putea schimbafondul de pensii dacă nu îi convinge portofoliul sau dacă risculasumat de administrator prin investiţiile făcute este prearidicat", a spus Mihail Ion, preşedintele societăţii deadministrare Raiffeisen Asset Management - aministratorul fonduluifacultativ Acumuluare.

Mai mult, după iniţiativa comisiei, administratorii încep sădescopere avantajele aduse de transparenţă.

"Publicarea cu un decalaj în timp diminuează pericolul uneicopieri a portofoliului. Este bine-venită iniţiativa comisiei şicred că chiar dacă nu ar fi existat, la un moment dat unii dintreadministratori ar fi spart gheaţa şi ar fi făcut publiceportofoliile tocmai pentru a se diferenţia de restul pieţei", aspus Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko Pensii.

Un alt efect al transparentizării portofoliilor de pensii va ficreşterea gradului de educaţie financiară pentru o populaţie pentrucare investiţiile şi administrarea averii financiare reprezintăadeseori concepte exotice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO