Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de investitii MEI si East Capital au blocat retragerea de bani de catre clienti dupa ultimele scaderi

09.10.2008, 19:55 23

Fondurile de investitii administrate de olandezii de la Middle Europe Investments (MEI) si suedezii de la East Capital, doi dintre cei mai mari investitori straini de pe Bursa de la Bucuresti, si-au suspendat temporar rascumpararile de titluri, dupa scaderile puternice inregistrate in ultimele zile pe pietele din regiune, care au culminat cu inchiderea burselor din Rusia si Romania in sedinta de miercuri.

"Pana in urma cu cateva saptamani a fost posibil sa finantam rascumpararile prin lichidarea de active (vanzarea de actiuni din portofoliu). Evolutiile dramatice de pe pietele financiare au facut acest lucru practic imposibil: nu doar companiile mici si mijlocii, care reprezinta nucleul investitiilor noastre, ci si cele mari au devenit aproape nelichide, facand imposibila lichidarea pozitiilor fara a accepta pierderi uriase", se arata intr-o raportare a MEI.
Reprezentantii societatii spun ca in acest moment este imposibil de spus cand fondurile isi vor relua emiterea si rascumpararea de titluri, aceasta depinzand de evolutia pietelor.
East Capital a suspendat, de asemenea, rascumpararile pentru patru dintre fondurile pe care le administreaza, inclusiv Easter European Fund, care investeste si pe Bursa de la Bucuresti, dupa ce Bursa de la Moscova s-a inchis miercuri.
Scaderile puternice care au cuprins toate pietele est-europene de la mijlocul lunii septembrie, a determinat retrageri semnificative din fondurile care investesc in aceasta regiune, acestea fiind nevoite sa vanda actiuni din portofolii pentru a face rost de lichiditati. Aceste vanzari au pus o presiune si mai mare asupra pietelor, inclusiv asupra Bursei de la Bucuresti, care a inregistrat scaderi puternice, inclusiv in sedinta de ieri, cand SIF-urile au mai pierdut 7,4%. Potrivit reprezentantilor fondurilor, scaderile actuale nu sunt justificate fundamental. "In ciuda scaderii puternice a preturilor actiunilor, companiile in care fondurile noastre investesc au in continuare performante foarte bune si sunt cotate mult sub valoarea activelor lor. De asemenea, economiile in care suntem activi (Cehia, Slovacia, Romania, Bulgaria si Rusia) merg bine, ceea ce ne da incredere pentru viitor", se mai arata in raportul MEI.
Principalul fond al MEI, axat pe Romania si Bulgaria, a inregistrat o scadere a activelor de la 144 mil. euro in august 2007, din care peste 100 mil. euro in Romania, la 52 mil. euro in august 2008. Investitiile din Romania ale fondului, care erau de circa 34 mil. euro la sfarsitul lunii august, au scazut si mai mult in ultima luna.
Fondurile de actiuni romanesti s-au confruntat si ele cu o crestere a rascumpararilor in septembrie, iesirile fiind de circa 3,3 mil. euro, de zece ori mai mari decat in august. Scaderile puternice din ultimele zile ar putea sa determine noi retrageri din fonduri, mai ales ca acestea nu s-au reflectat inca in valoarea titlurilor de fond, care este calculata pe baza datelor din urma cu trei zile.
"Este un scenariu plauzibil ca investitorii sa faca retrageri emotionale in aceste zile. In aceste momente este cu atat mai necesara o reactie din partea CNVM de a finaliza procesul de modificare a Regulamentului 15 din 2004. Se discuta pe marginea regulamentului de aproape doi ani si Comisia nu a luat inca o decizie, iar legislatia existenta in formula actuala incurajeaza iesirile speculative din fonduri", a spus Dragos Neacsu, presedintele societatii BCR Asset Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO