Burse - Fonduri mutuale

Fondul românesc de investiţii Cleverage Venture Capital este unul dintre investitorii care finanţează cu 2 mil. dolari un proiect prin care se va putea detecta depresia şi Alzheimerul prin inteligenţa artificială

Fondul românesc de investiţii Cleverage Venture Capital...

Autor: Alexandra Matei

22.10.2023, 22:21 945

Cleverage VC este o comunitate de investitori fondată de antreprenorii Georgios Sofianos, Voicu Oprean, Wargha Enayati, Sergiu Neguţ şi Alexandu Popescu, cu scopul de a investi în startup-uri ce activează în domeniul tehnologiei în sănătate din România şi din Europa Centrală şi de Est.

Fondul românesc de investiţii Cleverage Venture Capital, înfiinţat în urmă cu trei ani, este unul dintre investitorii care au finanţat cu 2 mil. dolari un proiect al companiei LANGaware, cu sediul în SUA şi Grecia, care va putea detecta depresia şi Alzheimerul cu ajutorul inteligenţei artificiale.

Pe lângă Cleverage VC, la finanţarea de 2 mil. dolari contribuie şi fondurile de investiţii Eleven Ventures şi Metavallon VC, precum şi alţi investitori strategici din sectorul tehnologiei medicale.

„Această investiţie ne propulsează înainte, deblocând potenţialul de a revoluţiona sistemele de sănătate prin dezlănţuirea întregii puteri a inteligenţei artificiale. Prin valorificarea puterii tehnologiei, ne propunem să atenuăm presiunea asupra sistemelor de sănătate suprasolicitate, reducând în acelaşi timp costurile şi promovând un viitor în care asistenţa medicală accesibilă este un drept fundamental pentru toţi”, a transmis Vassiliki Rentoumi, fondator şi CEO al companiei LANGaware.

Compania fondată de dr. Vassiliki Rentoumi, un cercetător renumit în procesarea limbajului natural şi a lingvisticii computaţionale, foloseşte inteligenţa artificială pentru a prezice şi monitoriza condiţiile cognitive şi de sănătate mintală, cum ar fi declinul cognitiv uşor, boala Alzheimer şi depresia.

Astfel, se analizează limbajul, vocea şi vorbirea prin biomarkeri digitali, iar LANGaware ajută sistemele de sănătate, furnizorii şi firmele farmaceutice, facilitând detectarea timpurie şi asistenţa personalizată.

Cleverage VC este o comunitate de investitori fondată de antreprenorii Georgios Sofianos, Voicu Oprean, Wargha Enayati, Sergiu Neguţ şi Alexandu Popescu, cu scopul de a investi în startup-uri ce activează în domeniul tehnologiei în sănătate din România şi din Europa Centrală şi de Est.

Cleverage VC este singura comunitate de investitori din Europa Centrală şi de Est dedicată investiţiilor în stadiu incipient în startup-uri din domeniul sănătăţii. Misiunea sa este de a ajuta antreprenorii să creeze companii prin care să stimuleze creşterea şi să pătrundă pe noi pieţe pentru a îmbunătăţi accesibilitatea asistenţei medicale.

Grecia este a treia piaţă în care Cleverage VC a făcut investiţii, după investiţiile anterioare din România şi Bulgaria.

Runda de finanţare în care este implicată compania LANGaware, pentru proiectul ce presupune depistarea timpurie a depresiei sau a bolii Alzheimer, este condusă de Eleven Ventures, o companie cu sediul în Sofia, Bulgaria, care investeşte în startup-uri din 2012, având peste 150 de investiţii colective în ultimul deceniu.

Finanţarea va fi folosită pentru a îmbunătăţi tehnologia şi echipele de produse ale LANGaware, pentru a-şi spori capacităţile AI, dezvoltând soluţii bazate pe date şi pentru a extinde echipa de dezvoltare a afacerilor şi prezenţa companiei pe platformele de îngrijire virtuală şi sistemele de sănătate din Statele Unite.

„Prin soluţiile bazate pe inteligenţă artificială, LANGaware se străduieşte să creeze o lume în care indivizii primesc intervenţii în timp util, ceea ce duce la rezultate îmbunătăţite şi la o calitate mai bună a vieţii”, transmit reprezentanţii LANGaware într-un comunicat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO