Burse - Fonduri mutuale

Fondul Premio a batut obligatiunile cu ajutorul dividendelor

Fondul Premio a batut obligatiunile cu ajutorul dividendelor

Click pentru imaginea intreaga

02.09.2008, 20:11 17

Fondul de actiuni Premio, administrat de societatea Pioneer Asset Management, a marcat cel mai ridicat randament de 5,4% in luna august, pe fondul inregistrarii unor dividente care au tras in sus valoarea unitatii de fond.
Premio este cel mai mic fond mutual de pe piata locala, cu active nete in valoare de aproape 200.000 de lei (60.000 de euro), si a adus in luna agust cel mai ridicat randament din piata, de 5,4%, in conditiile in care pierderile celorlalte fonduri de actiuni variaza intre 2,2% si 7,2% luna trecuta. Astfel, activele reduse ale fondului Premio au facut ca impactul inregistrarii unor pachete de dividente sa fie mult mai vizibil decat in cazul unui fond care dispune de active de ordinul milioanelor de lei.
"In august au fost inregistrate dividende in activul fondului, fapt care a avut un impact pozitiv asupra randamentului fondului, cu atat mai mult cu cat activele Premio sunt relativ reduse. Din pacate, legislatia permite in continuare ca dividendele sa nu fie inregistrate in activul fondului la momentul acordarii lor, ci cu intarziere de cateva luni", a declarat Florin Dolea, director executiv la societatea Pioneer Asset Management.
Premio a reusit sa bata de departe principalii indici bursieri luna trecuta, cand indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa, a scazut cu 8,9%, in timp ce BET-C, care include toti emitentii bursieri, a pierdut 7,5%. Indicele celor cinci societati de investitii financiare a pierdut in august 8,8%.
Intercapital, fond de actiuni administrat de societatea Certinvest, este al doilea fond de actiuni care a reusit sa bata Bursa, incheind luna august cu un randament negativ de 2,2%.
Performanta a fost posibila prin reducerea expunerii pe piata de actiuni si a hedgingului pe piata de la Sibiu, potrivit reprezentantilor Certinvest.
"In luna august ne-am diminuat expunerea pe actiuni pana la 55% din activele Intercapital, de asemenea am adoptat pozitii short pe piata de la Sibiu", a spus Razvan Rusu, director de investitii la Certinvest.
Toate fondurile de actiuni au reusit in luna august sa protejeze investitorii de corectiile bursiere, mai exact sa aduca "randamente" sub nivelul pierderilor inregistrate de principalii indici bursieri.
Investitorii care au investit in fondurile de obligatiuni au continuat si in luna august sa obtina cele mai ridicate in randamente. Europa Obligatiuni, fond administrat de Pioneer Asset Management si care investeste in obligatiuni denominate in euro, a adus investitorilor un plus lunar de 1,3% in lei, in timp ce fondul BCR Clasic, fond de obligatiuni administrat de BCR Asset Management, a marcat un plus lunar de 1%.
Clasamentul celor mai performante fonduri de la inceputul anului este condus de BCR Obligatiuni care a marcat un plus de 7,2% in primele opt luni, urmat la scurta distanta de fondul de obligatiuni Orizont, administrat de Certinvest, cu un randament de 6,7%, si de Stabilo, fondul de obligatiuni al Pioneer Asset Management, cu un plus de 6,5% pe primele opt luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO