Burse - Fonduri mutuale

Florin Urite, Teraplast: Am prins ultimul tren cand ne-am listat la Bursa

Florin Urite, Teraplast: Am prins ultimul tren cand ne-am listat la Bursa

Florin Urite, noul director general al Teraplast, crede ca cele 14 milioane de euro stranse de companie de pe Bursa reprezinta un important avantaj competitiv

25.07.2008, 18:41 97

Teraplast, care are in derulare un program de investitii de 66 de milioane de euro pentru urmatorii cinci ani, si-a propus ca pana in 2013 sa devina un jucator regional si sa se afle pe unul din primele trei locuri pe care activeaza - profile din PVC, sisteme de alimentare cu apa, sisteme de canalizari interioare si exterioare, cahle si accesorii pentru sobe si seminee din teracota, finisaje si amenajari interioare si exterioare din PVC, scrie lunarul Business Construct, care va aparea pe 31 iulie impreuna cu Ziarul Financiar.
"S-ar putea spune ca am prins ultimul tren cand ne-am listat la bursa. Probabil ca in conditiile de astazi nu ne-am mai fi listat. In prezent suntem foarte bine capitalizati, intr-un moment in care mai toata lumea are un acces mult mai dificil la capital. Cred ca ne-am creat un avantaj competitiv important pentru urmatorii doi ani", spune Florin Urite, viitorul director general al companiei Teraplast, care il va inlocui de la 1 octombrie pe Emanoil Viciu. Urite ocupa in prezent functia de director comercial adjunct.
Viciu, care a coordonat listarea la Bursa a Teraplast, va ramane in continuare presedintele Consiliului de Administratie al Teraplast, el fiind unul dintre actionarii principali ai companiei, detinand o participatie de 20% din capitalul social.
Teraplast a derulat in aprilie o oferta publica initiala in vederea listarii la Bursa prin intermediul careia a strans circa 14 mil. euro (51 mil. lei) de la investitori. Oferta a fost suprasubscrisa cu 4%, investitorii solicitand actiuni in valoare totala de 56,03 milioane de lei. Pretul de oferta a fost de 1 leu pe actiune, intermediarul ofertei fiind Raiffeisen Capital & Investment. Dupa listare, valoarea actiunii a inceput sa scada, pierzand pana in prezent peste 35%, pe fondul lipsei de lichiditati de pe Bursa si al scaderii generalizate a pietei. In prezent, valoarea Teraplast este de circa 51 mil. euro.
Potrivit reprezentantilor Teraplast, scaderile semnificative de pe piata bursiera sunt rezultatul unei conjuncturi nefavorabile in plan international. "Bineinteles, toata lumea priveste cu ingrijorare ultimele evolutii, dar noi avem incredere ca situatia se va stabiliza, mai ales avand in vedere trendul ascendent prevazut in sectorul constructiilor in care activam. Romania abia a inceput cu adevarat sa construiasca, nu ne putem opri aici", explica Urite.
Viitorul director general al Teraplast spune ca investitorii asteapta castiguri pe termen mediu si lung, prin urmare au primit cu calm evolutia pe termen scurt a titlurilor. "Toate previziunile au fost luate in calcul inaintea listarii pe Bursa, iar in randul investitorilor nostri exista incredere", explica Urite.
Fondurile obtinute in urma ofertei publice la Bursa vor fi directionate catre investitiile in procesul de relocare a activitatilor de productie din orasul Bistrita in comuna Saratel. "Daca nu vor exista factori perturbatori, programul de relocare va fi realizat pana la sfarsitul anului in proportie de 85%", spune Urite. Investitiile de anul acesta in relocare se vor ridica la circa 30 de milioane de euro, potrivit unor estimari de la inceputul anului. "Cea mai mare parte a investitiilor prevazute pentru cinci ani, adica 45% din totalul planificat, se va realiza in anul 2008, urmand ca in 2009 sa se finalizeze 20% din totalul investitiilor planificate", spune reprezentantul Teraplast.
O alta sursa de venit pentru investitii provine din vanzarea a unor terenuri de 5,7 hectare situate in centrul orasului, unde preturile variaza, potrivit firmei, intre 100 si 230 de euro pe metrul patrat, caz in care producatorul de materiale de constructii ar putea obtine pentru suprafatele respective pana la 13 milioane de euro.
Principalele investitii de la inceputul anului au fost indreptate catre achizitia de utilaje pentru pornirea fabricii de PVC in noua locatie, care va cuprinde atat segmentul de tevi, cat si cel de profile si granule. In luna iunie, compania a deschis la Saratel noua linie de productie a tevilor din PVC multistrat pentru canalizari exterioare, care va majora productia cu 4.000 de tone pe an, in urma unei investitii de 17,5 milioane de lei (circa 4,8 milioane de euro).
Grupul Teraplast, care include companiile Plastsistem (producator de panouri sandwich) si Politub (tevi din polietilena), isi va reloca cinci din cele opt unitati de productie intr-un parc industrial, situat la aproximativ zece kilometri de Bistrita, in localitatea Saratel. Proiectul va fi desfasurat pe o suprafata de aproape 20 de hectare, unde grupul intentioneaza sa construiasca alte doua fabrici noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO