Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Fondurile de pensii private au subscris 48% din IPO-ul Hidroelectrica şi au cumpărat acţiuni şi după listare, ajungând la o deţinere de 9,7% din companie

Finanţe personale. Fondurile de pensii private au...

Autor: Liviu Popescu

22.08.2023, 00:07 2452

Fondurile de pensii private din România, atât cele obligatorii Pilon II, cât şi cele facultative Pilon III, au avut un rol determinant în listarea istorică a Hidroelectrica (H2O) la BVB în contextul achiziţionării a jumătate din pachetul de acţiuni scos la vânzare de Fondul Proprie­tatea şi în decizia de listare a companiei doar în România, nu şi pe o bursă externă aşa cum intenţiona iniţial acţionarul vânzător.

Potrivit unei opinii transmise ZF de Dan Armeanu, vicepreşedinte al ASF, Pilonul II şi Pilonul III au subscris 46,85% din acţiunile H2O scoase la vânzare, adică au cumpărat acţiuni de 4,4 mld. lei în IPO.

Oferta Hidro, în valoare de 9,3 mld. lei, s-a derulat din 23 iunie şi până pe 4 iulie cu debutul la tranzacţionare pe 12 iulie.

La 14 iulie 2023 fondurile aveau 9,34% din capitalul social al Hidroelectrica, echivalentul a 4,37 mld. lei,  iar la 4 august 2023 deţinerea ajunsese la 9,71%, adică 4,75 mld. lei, ceea ce înseamnă că fondurile au intrat la cumpărare inclusiv post-listare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO