Burse - Fonduri mutuale

Fiesta pe burse: Indicele bursier S&P 500 a atins pentru prima dată pragul de 5.000 de puncte, stabilind un nivel record. Cele mai mari creşteri le-au înregistrat Nvidia şi Meta, cu peste 30% anul acesta

Fiesta pe burse: Indicele bursier S&P 500 a atins pentru...

Autor: Ştefan Stan

09.02.2024, 09:29 1220

Indicele bursier S&P 500 a atins pentru prima dată pragul de 5.000 de puncte, stabilind un nivel record, în condiţiile în care un grup restrâns de companii a continuat să ducă indicele de referinţă în sus.

Coşul de acţiuni americane blue-chip a urcat până la 5.000,4 joi, cu câteva secunde înainte de a închide şedinţa cu 0,1%, la un nivel record de 4.997,91. Acest lucru a dus câştigurile sale de la începutul anului la aproape 5 procente.

Producătorul de cipuri Nvidia şi Meta, proprietarul Facebook, au condus piaţa în sus, fiecare avansând cu peste 30 de procente în noul an. Câştigurile puternice ale celor mai mari companii au mai mult decât compensat îngrijorările investitorilor cu privire la rapiditatea cu care Rezerva Federală intenţionează să reducă ratele dobânzilor din SUA în acest an.

Randamentul Trezoreriei pe 10 ani a crescut cu 0,29 puncte procentuale în acest an, în timp ce randamentul pe doi ani a adăugat 0,2 puncte procentuale, deoarece oficialii băncii centrale au respins speranţele investitorilor că vor reduce ratele în martie.

Ratele mai mari ale dobânzilor tind să influenţeze preţurile acţiunilor prin reducerea atractivităţii relative a activelor riscante şi prin creşterea costurilor de împrumut pentru companii. Dar companiile megacap cu ponderi mari în indici au avut "poziţii de numerar foarte puternice" şi au fost relativ izolate de mişcările ratelor, potrivit lui Kevin Gordon, senior investment strategist la Charles Schwab.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO