Burse - Fonduri mutuale

Fercala lanseaza un nou proiect pentru SIF Transilvania: transformarea companiei intr-un holding industrial

Fercala lanseaza un nou proiect pentru SIF Transilvania: transformarea companiei intr-un holding industrial

Mihai Fercala

01.05.2009, 00:00 69

Presedintele SIF Transilvania (SIF3) Mihai Fercala spune ca va propune marilor actionari ai societatii transformarea acesteia intr-un holding industrial echilibrat, cu participatii majoritare in companii din mai toate domeniile de activitate.

"Nu va fi o transformare totala, ci o completare a domeniului de activitate. Teoretic, daca majoritatea actionarilor doresc schimbarea in holding, se poate. Asta este o abordare. Ne vom selecta cu mare grija actionarii mari si vom vedea si punctul lor de vedere. Nu spun ca SIF-urile sunt perfecte. Noi n-ar trebui sa avem participatii majoritare, sa ne batem capul cu managementul acestor societati, dar in Romania daca nu ai 50% plus un vot, nu faci nimic", spune Fercala.
In prezent, SIF Transilvania are cea mai mare expunere pe sectorul bancar prin participatiile minoritare pe care le detine la BCR, BRD si Banca Transilvania, acest sector fiind puternic afectat de criza, precum si in turism, dar spune ca detine si companii din domeniul industrial, pe care in lipsa restrictiilor impuse de legislatie le-ar putea creste semnificativ activitatea.
 
De ce vrea Mihai Fercala prag de 5% la SIF3?
Presedintele SIF Transilvania spune ca legislatia actuala in care sunt incadrate SIF-urile, respectiv alte organisme de plasament colectiv, impune o serie de restrictii acestora care le creeaza dificultati, iar actualele conditii de piata, caracterizate printr-o aversiune a investitorilor fata de Bursa, nu le dau prea multe sanse de dezvoltare.
"Noi, in prezent, nu putem sa investim decat in companii listate, avem cenzura la maximul investitional pe o companie. In plus, trebuie sa pastram un raport intre companiile listate si nelistate. Daca si SIF-urile se vor aplatiza, se vor prabusi, va dati seama ce se va intampla cu Bursa", spune Mihai Fercala.
Un alt impediment pentru SIF-uri este ca acestea nu pot sa-si ajute companiile la care detin pachete majoritare cu credite si spun ca procedurile greoaie pot sa duca respectivele companii la faliment pana conducerea SIF reactioneaza.
"Nu fugim de supraveghere, vom ramane la Bursa. Oricum nu exista companie mai transparenta decat SIF-urile, pentru ca noi trebuie sa raportam aproape orice", spune Fercala.
 
SIF Transilvania va ataca in instanta decizia CNVM
Conducerea SIF Transilvania spune ca va ataca in instanta decizia CNVM de respingere a hotararii actionarilor privind majorarea pragului de detinere de la 1% la 5% din capitalul social. "Nici nu ma asteptam sa accepte CNVM-ul decizia actionarilor. Ei aplica o lege indiferent daca e buna sau proasta. M-am consultat cu o armata de avocati si noi consideram ca aceasta lege este neconstitutionala. Vom ajunge cu hotararea in contencios administrativ si vom ridica exceptia de neconstitutionalitate a articolului 286 indice 1 din Ordinul 41/2005. Am tot auzit opinii din partea unor parlamentari cu privire la ridicarea pragului. Eu sper ca Parlamentul nu va face a doua oara aceeasi greseala", a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.
El mai spune ca dupa ridicarea pragului de detinere va incerca sa majoreze si dreptul de vot la 5%, care in perceptia lui este un nivel rezonabil care-l va ajuta sa stranga un cvorum suficient pentru a lua decizii in adunarile generale si in acelasi timp va face ca societatea sa nu fie controlata de un anumit actionar, considerand ca ridicarea totala a pragului ar distruge societatea.
"Daca initiativa va reusi, vom completa domeniul de activitate si vom adopta noi strategii. Sunt de parere ca daca SIF-urile raman intepenite, nu au sanse sa ramana atractive. Criza a zdruncinat increderea investitorilor. Eu vad de la an la an cum ni se ingusteaza orizontul, cum numarul de companii listate la BVB se reduce. In aceste conditii, noi in ce o sa mai investim ?", intreaba retoric Fercala.
 
Continua scandalul la SIF1
 
Mai multi actionari ai SIF Banat-Crisana (SIF1) solicita CNVM sa analizeze modul de desfasurare a adunarii generale si sa amane autorizarea administratorilor alesi sambata trecuta pana la incheierea investigatiilor, sustinand ca voturile au fost fraudate si cer totodata sa se realizeze noi alegeri. Actionarii au trimis joi o scrisoare Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) prin care solicita institutiei sa confirme ca nu au actionat concertat in cadrul adunarii generale. Dragos-George Bilteanu, membru in CA al Romenergo, si Andrei-Liviu Diaconescu, managing partner la Capital Parteners, solicita comisiei sa confirme faptul ca ei nu actioneaza concertat cu Banca Transilvania. In aceeasi situatie se mai afla si firmele Drogati Enterprises Limited, Kacinta Investments Limited, Ntakota Holdings Limited si Amadolla Enterprises Limited. Scrisoarea solicita CNVM sa investigheze modul de organizare a procedurii de vot prin corespondenta in AGA, pentru a verifica daca au fost luate in considerare toate voturile transmise prin corespondenta, daca cele 202 buletine de vot au fost anulate in mod legal si daca a fost respectata obligatia de asigurare a confidentialitatii voturilor exprimate. Directorul general al SIF Banat-Crisana Ioan Cuzman a declarat ca toate hotararile de suspendare a drepturilor de vot au fost facute in conformitate cu prevederile legale. Alti actionari, printre care Radu Hanga, directorul BT Asset Management, se pregatesc sa conteste actiunea de anulare a drepturilor de vot in cadrul AGA.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO