Burse - Fonduri mutuale

Exclusiv ZF Live. Burduja, ministrul Energiei: Vrem să listăm pachete adiţionale din Hidroelectrica pe Bursă după expirarea interdicţiei de vânzare de acţiuni. Putem vorbi de pachete adiţionale inclusiv la Nuclearelectrica şi Romgaz

Autor: Eduard Ivanovici

30.10.2023, 13:34 2915

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, spune că, după expirarea perioadei de interdicţie de vânzare de acţiuni Hidroelectrica (H2O), venită pe fondul listării companiei la Bursa de Valori Bucureşti în iulie 2023, statul român ia în considerare vânzarea de pachete adiţionale pentru a îmbunătăţi guvernanţa corporativă şi pentru a deschide în continuare compania investitorilor de la BVB. Afirmaţiile au fost făcute în cadrul emisiunii de business ZF Live din 30 octombrie, moderată de jurnalistul Răzvan Botea.

„Intenţionăm să listăm pachete adiţionale după expirarea acestui an de lockup. Din perspectiva mea ca ministru, un categoric «da», mi-ar plăcea să listăm pachete adiţionale. Şi nu doar la Hidroelectrica . Din experienţa mea, din ce am văzut la Ministerul Digitalizării cu Poşta Română, la Ministerul Energiei cu toate celelalte companii, unele listate, alte încă nu, este întotdeauna bine să mergi către piaţă şi să listezi pachete de acţiuni, să îţi îmbunătăţeşti guvernanţa corporativă şi standardele managementului”, a declarat ministrul.

Statul român are 80% din capitalul social al Hidro, nefiind vânzător în oferta publică iniţială (IPO) de două miliarde de euro, realizată în vară de Fondul Proprietatea (FP). În prezent, statul are un angajament de lockup de 12 luni de la data listării, iar printr-o posibilă vânzare de acţiuni ar putea să îşi diversifice sursele de finanţare şi chiar să susţină bugetul de stat, marcat de cheltuieli rapide în actualul context economic.

Totuşi, statul nu ia în considerare vânzări adiţionale de pachete pe Bursă doar la Hidroelectrica, ci are în vizor inclusiv companii precum Nuclearelectrica (SNN) şi Romgaz (SNG).

„Cele mai importante companii sunt deja listate, dar putem vorbi de pachete adiţionale. Vorbim de Nuclearelectrica, o companie care trebuie să strângă nişte băni frumoşi pentru reactoarele 3 şi 4, retehnologizarea unităţii 1, proiectul reactoarelor de mici dimensiuni. Deci are un plan foarte ambiţios de investiţii şi ne propunem să fim prima ţară din Europa, dacă nu din lume, cu reactoare modulare de mici dimensiuni”, continuă Sebastian Burduja.

Circa 82,5% deţine statul român din unicul producător local de energie nucleară, restul revenind altor investitori. Nuclearelectrica este una dintre cele mai mari companii de la BVB, cu o capitalizare de aproximativ 14 miliarde de lei. Prin comparaţie, Hidroelectrica este evaluată la 53 de miliarde de lei

„Putem vorbi despre Romgaz, care trebuie să adune două miliarde de euro pentru proiectul Neptun Deep. Deci sunt companii credibile, care şi-au demonstrat viziunea cu privire la investiţiile pe care urmează să le demareze şi care pot deveni şi mai atractive prin aceste listări adiţionale”, adaugă ministrul Energiei.

În cazul Romgaz, statul controlează 70% din totalul acţiunilor. Producătorul şi furnizorul de gaze naturale afişează o capitalizare de 17,8 miliarde de lei, conform BVB.

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii:

 

Mi-e greu să speculez acum (pachetele adiţionale la Hidroelectrica – n.r.) şi sigur sunt analize tehnice care trebuie să se uite la ce s-a întâmplat în acest proces de listare şi ulterior listării, plus condiţiile de piaţă, deci peste un an-un an şi jumătate. Principial vorbind, la nivel strategic, este o idee corectă.

Am fost abordaţi de foarte multe bănci de investiţii, unele au participat la listarea iniţială, altele sunt noi în proces. Este vorba despre bănci mari de investiţii internaţionale, cunoscute de toată lumea.

Este bine că Hidroelectrica, deci şi România este pe radarul marilor bănci de investiţii. Listarea în sine a avut mai multe lucruri bune. În primul rând, a avut loc doar la Bursa de Valori Bucureşti, deşi existau voci care spuneau că ar putea fi o listare duală. Interesul strategic al României a fost să crească BVB şi vedem astăzi că aproape o treime din tranzacţiile realizate la Bursă sunt legate de Hidroelectrica. A crescut foarte mult şi numărul de investitori de retail.

Este adevărat, am un mic merit acolo – ca deputat, am iniţiat acea lege care a scăzut substanţial impozitele pentru câştigurile bursiere, de la 10% la 1%, respectiv 3% în funcţie de perioada deţinerii. Am reuşit, după lungi discuţii cu Ministerul de Finanţe, să menţinem aceste facilităţi un an-doi, cât se va mai putea, tocmai în ideea de a creşte cererea. Lucrurile acestea vin la pachet: ai crescut oferta listând Hidroelectrica –  şi sperăm să continuăm aceste listări –, creşti şi cererea şi creezi o piaţă de capital de care are mare nevoie o economie de piaţă, liberă.

Sunt optimist cu privire la Hidroelectrica, iar evoluţia acţiunii după listare a fost una favorabilă. Faptul că suntem pe radarul marilor bănci de investiţii şi al investitorilor străini este un lucru fabulos şi trebuie să ne menţinem acolo. Şi Hidroelectrica trebuie să vină cu proiecte noi să crească atractivitatea acestor acţiuni; au anumite proiecte, de la panouri fotovoltaice pe lacurile de acumulare la alte proiecte care vor diversifica activitatea companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO