Burse - Fonduri mutuale

Entuziasmul investitorilor a luat cu asalt actiunile de la Bursa

Entuziasmul investitorilor a luat cu asalt actiunile de la Bursa
19.03.2009, 20:05 29

Bursa a marcat ieri una dintre cele mai bune sedinte de la inceputul anului, indicele BET consemnand un avans de 5,6%, pe fondul aprecierilor puternice din sectorul bancar. Brokerii considera evolutia de ieri o revenire normala, tinand cont de scaderile mari din ultima perioada, in special in sectorul financiar, insa nu dau un pronostic favorabil unei perioade mai prelungite de aprecieri.

"S-a creat intr-adevar un val de entuziasm pe fondul stirilor externe pozitive ceea ce-ti permite sa faci prognoze pe termen scurt. Pe termen lung este greu de apreciat ce va fi, insa pe termen scurt beneficim de o intrerupere de trend descendent", a apreciat Razvan Pasol, directorul executiv al societatii de brokeraj Intercapital.
La categoria SIF-uri, cea mai mare apreciere din piata au inregistrat-o titlurile SIF Transilvania (SIF3), de 5,2%, urmate in top de cresterea SIF Muntenia (SIF4), cu 4,4% si SIF Moldova (SIF2). Singurele titluri dintre societatile financiare care nu au reusit sa inchida pe verde au fost actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au coborat cu 0,2% sub referinta, pana la nivelul de 0,465 lei/actiune.
Indicele BET-FI a reusit sa inchida peste pragul de 10.000 de puncte, brokerii fiind de parere ca daca acesta reuseste sa se pastreze pentru mai multe sedinte la acest nivel vom avea un nou prag suport.
"Daca BET-FI reuseste trecerea peste pragul de 10.000 de puncte, acesta se poate transforma in pragul suport pentru societatile financiare, dar nu exista certitudinea ca indicele poate sa si reziste la acest nivel. Deocamdata putem vorbi de rezistenta in jurul acestui prag", a declarat Gabriel Necula, directorul adjunct de tranzactionare la firma de brokeraj Prime Transactions.
In sectorul energetic, titlurile Petrom au marcat cel mai mare avans din piata, de 5,6%, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au urcat cu aproape 3%, pana la pretul de 0,0278 lei/actiune.
Societatile de utilitati, Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au urcat in medie cu 2,2% fiecare, pana la nivelul de 9,3 lei/actiune si respectiv 116,5 lei/ actiune. Indicele de profil BET-NG a inregistrat o apreciere de 3,5%, aproape de pragul de 340 de puncte.
Bancile au marcat cele mai mari cresteri din piata, iar titlurile BRD au sarit chiar cu limita maxima admisa de variatie, respectiv o apreciere de 15% fata de referinta. Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au urcat cu 9%, in vreme ce actiunile bancii austriece Este Bank (EBS) au consemnat un avans de 14,8%.
"Revenirile puternice pe societatile bancare vin pe fondul stirilor pozitive externe, in special cele de pe piata americana, care au anuntat majorarea planurilor de salvare a economiei. Pe fondul entuziasmului investitorilor ma astept in continuare la aprecieri ale pietei, insa doar pentru cateva sedinte. La fel de probabil este sa asistam la o corectie chiar incepand de maine", a declarat si Adrian Lupsan, directoul general adjunct al Intercapital.
Pietele externe au inregistrat evolutii ceva mai temperate decat piata locala, cel mai mare avans fiind consemnat de indicele german DAX, de 2,3%, urmat in top de cresterea indicatorului paneuropean Euro Stoxx 50, care urca spre inchidere cu 2,2%. Indicele britanic FTSE 100 consemna un avans de 1,9%, in timp ce indicatorul francez CAC 40 inregistra o crestere de 1,5%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO