Burse - Fonduri mutuale

Energia si gazele scumpe au marit pierderile Electroputere

05.09.2008, 22:55 13

Productorul de locomotive Electroputere Craiova (EPT) a raportat pentru primul semestru din 2008 pierderi in crestere cu 22,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de 12,8 milioane de lei (3,4 milioane de euro).
Cifra de afaceri a avansat in primele sase luni cu 28% fata de perioada similara a anului trecut, valoarea acesteia crescand cu 17,5 milioane de lei (4,8 milioane de euro), pana la un nivel de 79,8 milioane de lei (21,8 milioane de euro). Conform raportului emis de societate, avansul inregistrat de afacerile companiei a acoperit numai 74% din valoarea prevazuta in bugetul de venituri si cheltuieli a companiei.
Pierderile companiei au venit pe fondul unei cresteri considerabile a cheltuielilor, cu circa 44%, acestea avansand de la un nivel de 81,6 milioane de lei in primul semestru din 2007 la 117,6 milioane de lei (32,2 milioane de euro) in perioada similara din 2008. Principala cauza a avansului cheltuielilor a fost reprezentata de cresterile preturilor practicate de furnizorii de energie electrica, termica si de gaze naturale.
Conform raportului emis de societate, o alta cauza a pierderilor a fost impozitarea unor profituri nereale, ceea ce a dus la aparitia datoriilor restante catre stat si a penalizarilor de intarziere calculate la datoriile restante.
Activele companiei au avansat in perioada ianuarie - iunie din acest an de peste patru ori fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la un nivel de 806,4 milioane de lei (circa 221 milioane de euro), de la un nivel de 188,7 milioane de lei in primul semestru din 2007.
Principala sursa de finantare a fost reprezentata in primul semestru de capitalul de lucru depus de catre actionarul majoritar, in valoare de 135,5 milioane de lei (37,1 milioane de lei).
Electroputere conditioneaza evolutia viitoare a societatii de mentinerea pietelor de export, precum si de evolutia economiei nationale pentru sectorul energiei electrice, al irigatiilor, al transportului feroviar si urban, practic sectoarele de activitate ale companiei. Conform raportului societatii, in sectoarele respective s-a pus accentul in ultima perioada pe import, ceea ce a dus la mentinerea gradului de neutilizare a capacitatilor interne.
Compania a anuntat luna trecuta ca intentioneaza sa atraga credite de pana la 70 de milioane de euro destinate investitiilor pe care le are in vedere in perioada urmatoare.
Electroputere a intrat la sfarsitul anului trecut sub conducerea grupului saudit Al-Arrab Contracting Company, dupa preluarea unui pachet de 62,83% de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Actiunile Electroputere au inchis ieri la pretul de
0,57 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de circa 20 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO