Burse - Fonduri mutuale

Elpreco si Electroaparataj, scoase la vanzare

Elpreco si Electroaparataj, scoase la vanzare

Electroaparataj tocmai a aprobat un plan de divizare a societatii

25.01.2007, 19:20 163

Fondul de investitii american Broadhurst discuta cu mai multi investitori vanzarea Elpreco Craiova si Electroaparataj Bucuresti, societati la care este actionar majoritar, potrivit unor surse apropiate negocierilor citate de Mediafax.
Cel mai aproape de vanzare a fost producatorul de BCA Elpreco din Craiova, pentru a carui achizitie unul dintre cele mai cunoscute fonduri de investitii de pe piata romaneasca era pregatit sa plateasca aproximativ 50 de milioane de euro.
"Saptamana trecuta, insa, negocierile ajunse intr-un stadiu destul de avansat au fost intrerupte din cauza unor neintelegeri intre cele doua parti", sustin sursele citate. Acestea au adaugat ca in cursa pentru achizitia Elpreco au intrat, la un moment dat, si investitori strategici din domeniu, precum Wienerberger sau Xella, iar discutiile s-au purtat in jurul unor valori cuprinse intre 40 si 50 de milioane de euro.
Cu o cifra de afaceri de 20,7 milioane de euro in 2005 si un profit net de 1,9 milioane de euro, Elpreco este unul dintre cei mai importanti producatori de materiale de constructii din tara.
O alta companie pe care Broadhurst intentioneaza s-o vanda este, potrivit mai multor surse, Electroaparataj din Bucuresti. Situata in vecinatatea stadionului national "Lia Manoliu", aceasta este tentanta mai mult pentru investitorii imobiliari, datorita terenului pe care il detine. Sursele citate sustin ca atat investitori imobiliari autohtoni, cat si fonduri de investitii straine, sunt interesati sa cumpere Electroaparataj, suma solicitata fiind de aproximativ 60 de milioane de euro.
"Daca pentru Elpreco etc. vor aparea investitori capabili sa conduca aceste companii la urmatorul nivel de dezvoltare, vom lua in considerare si o vanzare. Focalizarea noastra, insa, va continua sa fie dezvoltarea accelerata a acestor companii. In pare rau, dar este tot ceea ce pot sa spun", a declarat pentru Mediafax Siminel Andrei, directorul pentru Romania al New Century Holdings (NCH), societatea care administreaza fondul Broadhurst.
Ca rezultate financiare, compania a incheiat anul 2005 cu o cifra de afaceri de circa 16,7 milioane de euro si un profit net de 532.000 de euro.
In urma cu cateva zile, actionarii Electroaparataj au aprobat divizarea companiei si reducerea capitalului cu 7,6 milioane de lei, de la 14 milioane de lei la 6,46 milioane de lei. A fost aprobat, de asemenea, si proiectul de divizare a Electroaparataj, care va avea ca efect infiintarea a trei noi firme, respectiv ELJ Vatra, ELJ Real Estate si ELJ Platforma Titu.
Conducerea companiei a explicat procesul de divizare prin dorinta de a asigura o mai buna exploatare a activelor detinute de societate odata cu separarea acestora in vederea desfasurarii de activitati independente. O treime din productia Electroaparataj este reprezentata de subansamble auto, vanzarile fiind orientate in special catre Automobile Dacia.
Compania produce sisteme de climatizare, grupuri de racire si accesorii auto, fiind unul dintre furnizorii de componente pentru modelul Logan. Ca urmare a procesului de fuziune, actiunile Electroaparataj au fost suspendate de la tranzactionarea pe Bursa de la jumatatea lunii iulie a anului trecut.
Ultimul pret la care actiunile Electroaparataj au fost cotate este de 0,44 lei/actiune. Actiunile Elpreco au fost delistate de pe piata RASDAQ anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO