Burse - Fonduri mutuale

Electromagnetica vinde doua terenuri cu 12 mil. euro

13.06.2008, 22:15 67

Producatorul de energie electrica Electromagnetica Bucuresti (ELMA) a publicat pe site-ul propriu un anunt de vanzare a doua terenuri in suprafata de circa 4.100 de metri patrati pentru aproape 12 mil. euro.
Electromagnetica cere pentru ambele terenuri un pret de 2.900 de euro pentru metrul patrat, acestea fiind situate in zone ultracentrale, din apropierea pietei Unirii din Capitala.
"Pretul este cel al zonei. Nu ne grabim cu vanzarea terenurilor, dar daca obtinem pretul pe care-l cerem vindem. Banii astfel obtinuti urmeaza sa fie folositi ca sursa de finantare a planului nostru de investitii pentru reabilitarea microhidrocentralelor care se ridica la 25 - 30 milioane de euro si se intinde pe cinci ani", spun reprezentantii companiei.
Acestia au mai precizat ca durata programului de investitii este de lunga durata nu din lipsa de finantare, ci pentru ca nu exista destula forta de munca specializata, lucrarile fiind unele complexe.
Pentru acest an, Electromagnetica si-a propus sa investeasca circa 12 milioane de euro in principal pentru modernizarea microhidrocentralelor.
Electromagnetica a achizitionat anul trecut un teren de circa 7 hectare situat in comuna Moara Vlasiei, din judetul Ilfov, in apropierea viitoarei autostrazi Bucuresti - Ploiesti, pentru suma de 7,1 milioane de lei (circa 2 milioane de euro).
"Probabil si acel teren va face obiectul unei vanzari in viitor. Deocamdata nu este oportuna vanzarea lui. Asteptam ca autostrada, la care au inceput lucrarile, sa fie construita, noi aflandu-ne chiar in apropierea autostradei. Terenul poate fi destinat atat constructiilor rezidentiale cat si industriale, in functie de cum se dezvolta zona", spune reprezentantii companiei.
Compania are in vedere achizitia unui teren situat intre Craiova si Pitesti, pentru care ar fi dispusa sa plateasca circa 1 mil. euro. Terenul este destinat relocarii in zona a fabricii de injectie mase plastice, cu scopul de a fi mai aproape de producatorii de autovehicule Dacia Pitesti si Ford Craiova, pentru care este furnizor.
Compania si-a reevaluat la finele anului trecut terenurile si cladirile din patrimoniu, valoarea acestora urcand cu 41,7 mil. euro (150,8 mil. lei) fata de aceeasi data din 2006.
Principala avere a companiei este terenul de circa cinci hectare pe care-l detin intr-o zona centrala din Capitala, la intersectia Calea Rahovei cu Soseaua Progresului. Electromagnetica a amenajat aici circa 20.000 de metri patrati de spatii de birouri si spatii destinate productiei pentru a fi inchiriate.
Producatorul de energie electrica a inregistrat in primele trei luni ale anului o majorare a afacerilor cu 80% in euro, pana la 22,9 milioane de euro (84,7 milioane de lei). Profitul companiei a urcat in aceeasi perioada de 11 ori, ajungand la 2,5 milioane de euro (9,2 milioane de lei).
"Cresterea puternica din primul trimestru s-a datorat unui cumul de factori precum faptul ca de obicei aceasta perioada este una mai slaba si s-a pornit de la o baza mai mica in 2007, a crescut si numarul de clienti si comenzi si am beneficiat de o devalorizare a leului, care au ajutat exporturile", potrivit reprezentantilor companiei.
Ei au mai precizat ca bugetul mai pesimist pentru acest an al Electromagnetica ia in calcul sincopele care pot aparea in domeniul furnizarii de energie electrica.
"O seceta de exemplu creeaza probleme. Sunt contracte prestabilite, dar acestea au clauze de forta majora, iar seceta este una dintre ele", spun reprezentantii.
In prezent, Electromagnetica nu are un actionar majoritar, Asociatia Salariatilor (PAS), care controla pana de curand compania, mai detinand in acest moment circa 35% din actiuni. SIF Oltenia detine un pachet de 10,1% din companie, iar fondul de investitii american Broadhurst, controleaza circa 8,5% din actiuni. Doi membri din conducerea Electromagnetica detin impreuna 6,3% din companie, iar SIF Banat-Crisana are un pachet de 3,7% din actiuni.
Titlurile Electromagnetica s-au tranzactionat ultima data la un pret de 0,885 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de circa 82 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO