Burse - Fonduri mutuale

EFG: Nu este exclus sa inregistram si alte praguri minime

EFG: Nu este exclus sa inregistram si alte praguri minime
20.10.2008, 18:48 16

"Temerile din piata nu au disparut, asta e cert, iar climatul international pare sa se fi stabilizat doar pentru moment. Din aceasta cauza nu cred ca este inca momentul in care sa lasam garda jos. E momentul sa fim precauti si atenti la ce se intampla cu piata si nu este exclus ca pe viitor sa inregistram alte scaderi si poate chiar sa atingem alte praguri minime", a declarat Mihai Piscan, trader in cadrul societatii de brokeraj EFG.

Societatile financiare au inregistrat pierderi cuprinse intre 2,8% si 0,7%, cea mai mare scadere fiind consemnata de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au coborat la pretul de tranzactionare de 0,69 lei/actiune. Cea mai redusa scadere au inregistrat-o titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au atins nivelul de 0,61 lei/actiune. In topul scaderilor au urmat titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au coborat cu 1,9%, si cele ale SIF Muntenia (SIF4), care au consemnat un declin de 0,8%. Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au fost in continuare suspendate de la tranzactionare.
"Preturile la care se tranzactioneaza in prezent sunt incredibil de tentante, insa din pacate nu avem cumparatori puternici care sa sustina piata. Bursa ar avea nevoie de intrarea fondurilor straine la cumparare, insa acestea par sa se retraga de pe pietele emergente, in special de pe cele din Europa de Est si Asia, iar acest lucru poate duce la o crestere a volatilitatii pietei", a adaugat Piscan.
Companiile din sectorul energetic au inregistrat evolutii pozitive, principalele titluri inchizand sedinta de ieri pe plus. Titlurile Petrom (SNP) au consemnat o crestere de 2%, pana la nivelul de 0,205 lei/actiune, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au urcat cu 1,3%. Titlurile Transelectrica (TEL) au consemnat un avans de 1,4%, iar actiunile Transgaz (TGN) au inchis la acelasi nivel de referinta din sedinta de vineri, de 150 lei/actiune. Evolutiile pe plus ale companiilor energetice au urcat indicele de profil cu 0,8%, pana la nivelul de 460 de puncte.
Principalele titluri din sectorul bancar au mers in pierdere, actiunile BRD Groupe SocGen (BRD) inchizand cu 4,8% sub nivelul de referinta. Titlurile BRD au atins un ultim pret de tranzactionare de 9 lei/actiune. Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inchis la acelasi pret de 0,2 lei/actiune, atins in sedinta de vineri, in timp ce actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au inregistrat o usoara scadere de 0,3%.
Volatilitatea pietei s-a redus in debutul acestei saptamani, valoarea tranzactiilor desfasurate in sedinta de ieri fiind de 14,9 mil. lei (3,9 mil. euro). Tranzactiile cu titlurile SIF Oltenia au fost cele mai valoroase tranzactii din sedinta de ieri, atingand valoarea de 3,2 mil. lei, in timp ce tranzactiile cu actiunile Petrom au fost cele mai numeroase (9,7 mil. actiuni).
Pe plan extern, stabilizarea pentru moment a sectorului bancar a dus la o crestere generalizata a principalilor indici bursieri, pe continent majoritatea burselor inchizand pe plus.
Indicele britanic FTSE 100 a urcat cu 2%, pana la nivelul de 4.100 de puncte, in timp ce indicele francez CAC 40 a inregistrat un avans de 1,4%.
Indicele regiunii euro a consemnat o crestere de 1,5%. Indicele economiei germane DAX a coborat cu doar 0,1%. Indicele american Dow Jones deschidea sedinta de ieri in crestere, cu 1,7%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO