Burse - Fonduri mutuale

Efectul deciziei FED a tinut doar o zi: indicii au scazut in bloc

21.09.2007, 17:55 18

Decizia bancii centrale a Statelor Unite (FED) de a reduce dobanda de referinta la dolari a avut un efect pozitiv asupra pietelor de capital din intreaga lume, insa doar pentru o zi, daca luam in calcul numai urmarile pe termen scurt.
Asteptarile deloc optimiste ale investitorilor cu privire la rezultatele financiare ale bancilor americane de investitii au dus piata futures in jos si i-au facut pe europeni sa isi regandeasca strategia, indicii inregistrand scaderi de pana la 1%.
La noi, trei dintre indicii pietei reglementate, BET, BET-FI si BET-C, au pierdut fiecare cate 0,83%. Valoarea totala a tranzactiilor a explodat ieri, gratie transferurilor realizate cu titlurile dezvoltatorului imobiliar Impact. Rulajele au urcat la aproape 30 mil. euro, dar fara aportul tranzactiilor Impact, nivelul lichiditatii ar fi ramas in jurul valorii de 10 milioane de euro.
Decizia FED a adus o crestere de doar o zi pe piata romaneasca de capital la nivelul indicelui BET, cu numai 1,9%, in timp ce indicii importanti din Europa au atins si randamente de 3%. "Sunt de parere ca masura luata de banca centrala a Statelor Unite se adreseaza riscului cel mai mare: blocarea pietei creditului. S-a vrut evitarea raului cel mai mare, desi acum apare si riscul inflatiei", spune Mihai Sfintescu, director general al firmei de consultanta pentru fuziuni si achizitii Abilito Capital.
Piata futures incepe sa aiba o evolutie asemanatoare cu cea a obligatiunilor in ceea ce priveste rulajele. Ieri, lichiditatea pe cele patru contracte futures lansate saptamana trecuta de Bursa au avut o lichiditate egala cu zero. De altfel, pe doua dintre cele doua scadente nu s-a deschis pana in prezent nicio pozitie.
Ieri, indicele BET a coborat din nou sub pragul de 10.000 de puncte, iar de la inceputul lunii acesteia nu si-a adaugat in istoric decat trei sedinte de crestere.
Ochii investitorilor raman in continuare atintiti catre pietele extrene care in ultimele luni au dictat trendul general. Piata americana a deschis insa pe rosu sedinta de ieri, pe o pierdere moderata. "E o perioada de volatilitate pentru ca apar vesti contradictorii. Pe de-o parte vin stiri negative de pe piata creditului, pe de alta parte bancile centrale incearca sa contracareze aceste efecte. Apele se vor mai limpezi atunci cand bancile vor raporta rezultatele financiare la noua luni si se vor vedea expunerile", spune Mihai Sfintescu.

Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) au crescut ieri cu 0,36%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile bancii s-a ridicat in sedinta trecuta la aproximativ 2,97 milioane de euro (10,03 mil. lei), reprezentand al doilea rulaj de la Bursa. Actiunile BRD s-au apreciat de la inceputul anului cu aproape 39,40%, crescand de la un pret de 19,80 lei/actiune in prima sedinta din ianuarie. Luna trecuta a adus pentru titlurile bancii o apreciere de 5,47%, de la pretul de 27,4 lei/actiune la 31 iulie la 28,9 lei/actiune pe 31 august. De la inceputul lunii curente, actiunile BRD au pierdut circa 4,71%, scazand pana la un pret de 27,6 lei/actiune in sedinta trecuta.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut ieri 2,19% pe fondul unei lichiditati de 702.000 de euro (2,37 milioane de lei). Luna august nu a adus pentru titlurile Bancii Transilvania o variatie puternica, actiunile incheind luna la acelasi pret din 1 august, de 0,91 lei/actiune. In decursul lunii trecute, titlurile bancii au atins un maxim de 0,955 lei/actiune pe 8 august, atunci cand acestea au atins al doilea rulaj al lunii, de 9,88 milioane de lei, si un minim de 0,845 lei/actiune pe data de 17 august, pe fondul celui mai mare rulaj, de 16,77 milioane de lei. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,895 lei/actiune.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au pierdut ieri 0,68%, pe fondul unui rulaj de 331.000 de euro (1,12 mil. lei), printre primele zece din piata. Erhan Ioan a vandut miercuri un pachet de 24.000 de actiuni apartinand SSIF Broker Cluj. Tranzactia a avut loc la pretul de 2,9169 lei/actiune, aflandu-se sub pretul de inchidere din ziua respectiva, de 2,92 lei/actiune. Valoarea totala a tranzactiei s-a ridicat la circa 20.700 de euro (70.000 de lei). Societatea de intermediere financiara a achizitionat de curand de la omul de afaceri canadian Martin Leighton un pachet de 83% din actiunile producatorului de conserve din carne Facos Suceava, in urma unei tranzactii in valoare de 4,3 mil. euro.

Titlurile Bat Medias (BAME) au pierdut ieri 4,04% pe fondul unui rulaj de 96.000 de euro (323.000 de lei), aflandu-se printre primele zece de pe piata RADAQ. Consiliul de Administratie al companiei, care activeaza in industria transportului de marfuri, a convocat Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) pentru data de 15 octombrie in vederea discutarii majorarii capitalului social cu 2,1 milioane de euro (7 milioane de lei ). Daca actionarii vor aproba majorarea, se va emite un numar de 2,7 milioane de titluri, iar fiecare actionar va avea dreptul de subscriere la 2 actiuni noi, la valoarea nominala de 2,5 lei. Ultima tranzactie cu titlurile Bat Medias s-a perfectat la pretul de 49,9 lei/actiune.

Actiunile Automobile Craiova (AUCS) au pierdut ieri 7,87% pe fondul unei lichiditati de circa 55.000 de euro (186.000 de lei). De la semnarea contractului de privatizare la Frankfurt, prin care Ford a preluat Automobile Craiova de la statul roman pentru 57 mil. euro, actiunile producatorului de automobile din Craiova au pierdut 6,84%, scazand de la pretul de 25 lei/actiune din 13 septembrie. In acea zi, actiunile au atins si cel mai mare rulaj inregistrat de companie in aceasta luna, de 189.000 de euro (636.000 de lei). Titlurile companiei au pierdut de la inceputul lui septembrie circa 41%, scazand de la pretul de 33 lei/actiune din 3 septembrie la 23,4 lei/actiune in sedinta de ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO