Burse - Fonduri mutuale

Dupa crestere apar primele corectii

11.06.2003, 00:00 12

Sedinta bursiera de ieri a adus reasezari ale cotatiilor, mai ales in randul actiunilor care au evoluat pe o tendinta ascendenta in ultimele zile. Cele despre care brokerii considerau ca au crescut prea mult au inregistrat scaderi, iar cele care ramasesera in urma si-au continaut cresterea. In ansamblu tendinta generala a fost una de scadere usoara.
Societatile de investitii financiare, vedetele ultimelor zile, au pierdut in medie 0,2%. SIF Moldova a urcat cu 2% si a ajuns din urma actiunile SIF Oltenia, la 2.650 lei/actiune, in timp ce SIF Muntenia a coborat cu 1,7%.
Petrom a evoluat intre 1.270 si 1.290 lei/actiune, iar ultima tranzactie din piata s-a realizat la 1.280 lei/actiune, in scadere cu 0,8% fata de luni.  Datorita evolutiei din ultimele zile, brokeri apreciaza ca tendinta actiunilor companiei petroluiere este una ascendenta. “Posibilitatea de majorare a preturilor la produsele petroliere este un semnal optimist pentru investitorii in actiuni Petrom. Aceasta este printre principalele cresteri ale pretului actiunilor Petrom in ultimele zile,” spune Nicolae Ghergus, director de operatiuni la Active International.
Actiunile bancilor, care au ramas in ultimerle zile impasibile la miscarile de pe piata, au continau ecolutia stabila. Ultimele transferuri de ieri s-au realizat la cotatii identixce cu cele anterioare - 17.300 lei/actiune in cazul Bancii Romane pentru Dezvoltare si 3.400 lei/actiune in cazul Bancii Transilvania.
Alro Slatina, care inregistrase luni una din cele mai importante cresteri a avut o evolutie fluctuanta intre 14.700 si 15.000 lei/actiune, iar ultimele tranzactii sau realizxat la pretul maxim, in scadere insa cu 3,2% fata de pretul de inchidere anterior.
Actiunile producatorul de ambalaje MJ Maillis au avut o evolutie stabila  de la inceputul anului, dar a inregistrat ieri un salt de aproape 6% al pretului. Rezultetele financiare incurajatoare ale companei pe primul trimestru sunt, spun brokerii, principalul motiv al cresterii. Ultima tranzactie de ieri s-a realizat la 13.500 lei/actiune.
Actiunile producatorilor de medicamente au continau sa creasca. Sicomed Bucuresti a urcat cu 4% pana la 2.600 lei/actiune, iar actiunile Antibiotice au ajuns la 2.100 lei/actiune, in conditiile unei cresteri a lichiditatii. Valoarea tranzactiilor cu actiunile Antibiotice a fost de 1,6 miliarde de lei.
Impact Bucuresti a crescut in continuare si au ajus la 4.950 lei/actiune, in timp ce pretul de inchidere al actiunilor, de 4.900 lei/actiune a fost cu 2% mai mare fata de cel anterior.



SIF Muntenia: inca 0,6 mil. $ la Hanul Piratilor
SIF Muntenia a anuntat ieri ca va participa cu 0,6 milioane de dolari la majorarea capitalului social al companiei Hanul Piratilor din Navodari. Societatea de investitii financiare dftine deja 80% din actiunile companiei in urma unei tranzactii de 2,1 milioane de dolari si intentioneaza sa investeasca 1,5 -2 milioane de dolari pentru amenajarea unui club de vacanta.
Actiunile SIF Muntenia au inregistrat in ultimele saptamani cea mai mare crestere dintre cele ale societatilor de investitii financiare. In sedinta de ieri titlurile acesteia au consemnat o corectie negativa si au incheiat ziua la 2.950 lei/actiune, cu 1,7% mai putin fata de luni.



Piata Rasdaq
Actiunile producatorului de tevi Petrotub Roman au fost ieri cele mai lichide de la categoria I a Bursei Electronice RASDAQ, cu o valoare a transferurilor de 345 milioane de lei. Cotatiile au coborat ieri pana la 22.000 lei/actiunie, iar pretul mediu a coborat cu 0,4%.
Pretul actiunilor Petrotub a intrat de la inceputul anului pe o traiectorie descendenta, dupa ce societatea a anuntat rezultatele financiare pe anul trecut. Acestea indica pierderi de peste un milion de dolari. La mijlocul lunii ianuarie, actiunile Petrotub se apropiau de 30.000 lei/actiune.
Actiunile Rafinariei Petromidia (Rompetrol Rafinare), tranzactionate tot la categoria I au castigat marti aproape 3% fata de cotatia medie precedenta. Valoarea operatiunilor a fost de 119 milioane de lei, iar cotatia meaxima a zilei a fost de 35.500 lei/actiune.
Indicele RAQ-I, care urmareste evolutia titlurilor de la categoria I a coborat cu 0,3%, in timp ce indicele RASDAQ-C a inregistrat o scadere nesemnificativa. Valaorea totala a operatiunilor de pe piata a fost de aproape 7 miliarde de lei, din care 3 miliarde au reprezentat actiuni transferate in cadrul a trei oferte publice. Codlea Arctic a cumparat astfel actiuni in valoare de 1,4 miliarde de lei ale societatii Frigorifer Arad, care activeaza in domeniul cresteri animalelor, iar Coral Comimpex a cumparat actiuni in valoare de un miliard de lei ale producatorului de mobila Pipera Bucuresti, in cadrul unei oferte publice obligatorii de preluare.
La categoria de baza cele mai tranzactionate au fost actiunile Bucuresti Turism, cu transferuri in valoare de 1,4 miliarde de lei. Cotatia medie a pierdut 2,7% fata de ziua anterioara, dupa ce pretul a ajuns pe parcursul zilei pana la 80.000 lei/actiune.
Actiunile fabricantului de produse lactate Prodlacta Bratsov si-au continuat evolutia oscilanta cu o scadere de 7%. Pe parcursul tranzactiilor in valoare de 254 milioane de lei, cotatiile au coborat de la 15.000 pana la 12.000 lei/actiune.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO