Burse - Fonduri mutuale

Dramă industrială la Oneşti: RAFO va fi dezmembrată şi vândută la fier vechi

2008, ultimul an cu producţie. Rafinăria a intrat în conservare în februarie

2008, ultimul an cu producţie. Rafinăria a intrat în conservare în februarie

Autor: Radu Bostan

04.02.2015, 00:08 2562

RAFO Oneşti (simbol bursier RAF) va fi dezmembrată şi vândută bucată cu bucată de proprietarul rus, care vrea să elibereze terenul pentru a-l închiria şi a începe alte proiecte. Cea de-a treia rafinărie de petrol după capacitate din România, începută în 1956, va ajunge la centrul de colectare a fierului vechi. Una nouă ar costa acum peste  400 milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

„Datorită situaţiei finan­ciare a RAFO SA, îl îm­puternicesc pe di­rec­torul general RAFO SA să înceapă pro­ce­dura de desfacere (vânzare) a acti­velor şi utilajelor aferente ale com­paniei“, arată o scrisoare adresată con­ducerii companiei de Iakov Goldovski, un om de afaceri rus stabilit la Viena, cel care controlează 96% din acţiunile rafinăriei prin firma Petrochemical Holding. Rafinăria a acumulat pierderi de 2 miliarde de lei în ultimii şapte ani.

„Preţul de vânzare a activelor şi a utilajelor se va stabili în baza preţurilor utila­jelor pe piaţa second-hand (utila­jele folosite), dar nu poate fi mai mic decât preţul fierului vechi pe piaţa locală românească în ziua semnării con­tractelor de vânzare/cumpărare a utila­jelor“, a mai scris Goldovski într-o adresă prin care solicita completarea ordinei de zi a adunării generale a acţio­narilor (AGA) din 18 februarie.

Scopul iniţial al AGA era luarea unei decizii privind transferul pe altă bursă sau delistarea RAFO, în con­textul desfiinţării pieţei RASDAQ şi sec­ţiunii de firme necotate. Acţiunile RAF au urcat cu 12,5% după anunţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO