Burse - Fonduri mutuale

RAFO Oneşti nu se mai poate baza pe sprijinul acţionarilor ruşi

RAFO Oneşti nu se mai poate baza pe sprijinul...

Autor: Radu Bostan

09.09.2014, 00:04 472

RAFO Oneşti (simbol RAF) are nevoie de noi surse de finanţare pentru a-şi relansa activitatea, stopată în anul 2008, în condiţiile în care sprijinul acţionarului principal, un grup controlat de omul de afaceri rus Iakov Goldovski, a devenit insuficient după mai mulţi ani pe pierdere.

Rafinăria din judeţul Bacău nu a mai produs un litru de motorină sau benzină din anul 2008, fiind închisă pentru investiţii de modernizare, însă a continuat să acumuleze pierderi.

La finele anului 2013, pierderea reportată se ridica la nivelul de 1,92 miliarde de lei (435 mil. euro). Între timp, compania a realizat investiţii în vederea modernizării echipamentelor, însă deocamdată nu se întrezăreşte ieşirea din perioada de reorganizare.

„Ţinând seama de contextul economic general, conducerea societăţii consideră că până în prezent s-au luat toate măsurile necesare pentru asigurarea continuităţii, dar suportul oferit de către acţionarul majoritar nu mai este de ajuns, având în vedere efortul investiţional pentru ieşirea din procedura de reorganizare şi începerea moder­nizării, de aceea se caută noi surse de finanţare“, menţionează conducerea RAFO într-o notă adresată acţionarilor.

Petrochemical Holding, un vehicul investiţional înregistrat în Austria şi controlat de Iakov Goldovski, deţine 96,5% din acţiunile RAFO. Sprijinul acordat de acţionarul principal a inclus preluarea unei datorii a RAFO către o instituţie financiară, reprezentând un credit de investiţii de 67 milioane de dolari, sau 218 milioane de lei.

Acţionarii RAFO se vor reuni pe 17 septembrie într-o şedinţă extraordinară pentru a aproba diminuarea valorii nominale a acţiunilor de la 2,5 lei la 0,26 lei pe titlu, ceea ce va şterge practic în jur de 2 miliarde de lei din capitalul social. Alternativa ar fi dizolvarea companiei, potrivit legislaţiei în vigoare.

„Considerăm că nu se impune dizolvarea societăţii, continuând a se face demersuri pentru atragerea de surse în vederea continuării şi finalizării modernizării, în scopul reînceperii activităţii de producţie“, mai arată directoratul RAFO.

Pe bursă, o acţiune RAFO valorează 0,09 lei, iar compania a ajuns la o capitalizare de 80 milioane de lei, după ce a pierdut peste un miliard de lei din valoare în ultimii cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO