Burse - Fonduri mutuale

Dividendele la Bursa: 80%, cel mai mare castig; randamentul mediu - 3,7%

Dividendele la Bursa: 80%, cel mai mare castig; randamentul mediu - 3,7%

Click pentru imaginea intreaga

30.04.2008, 17:40 65

Randamentul mediu al dividendelor brute oferite de cele 22 de companii analizate de ZF este de 3,7%, pe baza ultimelor preturi de inchidere de pe Bursa, valoarea dividendelor fiind cuprinsa, in general, intre 1,5% si 8%.
Cele mai bune dividende dintre companiile de pe Bursa le dau Alro Slatina (ALR) si Alumil Rom Industry (ALU). In cazul Alro, dividendul brut de 0,6 lei reprezinta 8,2% din ultimul pret de ieri al actiunilor, in timp ce la Alumil, randamentul dividendului este de 6,6%.
Pe RASDAQ, unul dintre cele mai mari castiguri din dividende il ofera Confectii Vaslui (COVB), cu un randament de 8,1%.
Surpriza vine insa de pe piata negocierilor extrabursiere (XMBS), unde Precizia Bucuresti (PRBV) ofera un dividend record de 54 lei/actiune, in conditiile in care pretul actiunilor era ieri de 65 de lei. Valoarea dividendului depaseste astfel 83% din pretul actiunilor. De la sfarsitul lunii martie, cand compania a convocat adunarea generala a actionarilor si a anuntat pentru prima data dividendul, pretul actiunilor s-a dublat.
Dividendele cash au devenit mai atractive in acest an in comparatie cu actiunile gratuite, criza de lichiditate inregistrata in ultimele luni pe pietele internationale schimband preferintele investitorilor.
"Cred ca investitorii cauta mai mult ca in alti ani dividendele cash, in conditiile in care apetitul pentru lichiditati este mai mare decat oricand. Anul trecut, companiile care distribuiau actiuni gratuite erau cele mai cautate, dar intre timp situatia s-a schimbat", sustine Alin Brendea, directorul de tranzactionare al Prime Transaction.
Pe de alta parte, brokerii spun ca apropierea sau trecerea datelor pana la care investitorii pot cumpara actiuni pentru a beneficia de dividende nu vor influenta semnificativ cursul actiunilor, in conditiile in care volatilitatea este deja foarte ridicata, iar randamentele dividendelor sunt in general mici.
"Randamentele din dividende sunt foarte mici, ceea ce este normal, dar ca tendinta nu cred ca vor fi miscari semnificative legate de dividende. Posibile exceptii sunt diferite companii de pe RASDAQ, care au ramas subevaluate si ar putea anunta dividende mari", considera Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.
In cazul SIF-urilor, de exemplu, randamentul mediu al dividendelor este de 2,9%, in conditiile in care actiunile acestora au crescut ieri in medie cu 3,3%. "Avem inca o piata foarte volatila, dominata de speculatori, in care variatiile zilnice sunt mai mari decat randamentul dividendelor. Din acest punct de vedere dividendele nu sunt foarte atractive, investitorii putand sa obtina aceleasi castiguri in cateva zile din diferente de pret", explica Alin Brendea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO