Burse - Fonduri mutuale

Diversificarea portofoliilor nu a salvat fondurile de actiuni de scaderile de pe Bursa din ultimele luni

Diversificarea portofoliilor nu a salvat fondurile de actiuni de scaderile de pe Bursa din ultimele luni

Click pentru imaginea marita

12.05.2008, 17:18 25

Fondurile de actiuni nu au avut unde sa se refugieze de agresivitatea corectiilor, deprecierile puternice suferite de Bursa de Valori si de piata RASDAQ lasandu-le fara alternative de crestere.
Companiile listate la RASDAQ, in trecut adevarate mine de aur pentru fondurile de actiuni care indrazneau sa isi asume un grad ridicat de risc, au incetat sa mai fie motorul de crestere al randamentelor.
Nici bluechip-urile, companiile cu grad ridicat de lichiditate listate la Bursa, nu au putut conserva randamentele fondurilor de actiuni.
Mai mult, principalii indici bursieri au incheiat primele patru luni pe minus, cea mai mare depreciere fiind raportata de indicele societatilor de investitii financiare BET-FI, respectiv de 22,3%.
Indicele BET, al celor mai lichide companii din piata, a scazut in primele patru luni ale anului cu aproximativ 20%, in timp ce BET-C, indicele care reflecta evolutia tuturor societatilor listate, a scazut cu 14,4% in acelasi interval.
Pe piata RASDAQ, indicele care include toate companiile listate, RASDAQ-C, a scazut cu peste 25,4%.
In primele patru luni ale anului, cel mai mare randament din industria fondurilor de actiuni a fost marcat de Investica Altius, cu minus 15,3%, la extrema opusa situandu-se fondul Raiffeisen Romania Actiuni cu o scadere de 35,8% a unitatii de fond.
Daca anul trecut plasamentele in petrol, SIF-uri si banci au adus fondului de actiuni KD Maximus cel mai mare randament anual, de 29,7%, in primele patru luni ale anului acestea au dus la o depreciere de 24,7% a unitatii de fond.
Ocupantul locului secund in 2007, fondul de actiuni Omninvest, a investit din cea de-a doua jumatate preponderent in actiuni listate pe RASDAQ, renuntand la SIF-uri si bluechip-uri. Anul trecut, Omninvest a marcat o performanta de 24,8%, in timp ce randamentul pe primele patru luni ale anului a fost de minus 28,2%.
Un alt performer al industriei, fondul de actiuni Active Dinamic prezenta la sfarsitul anului trecut una dintre cele mai mari expuneri pe piata RASDAQ din randul fondurilor de actiuni. Potrivit raportului anual de administrare, Active Dinamic a investit peste 7% din active in actiunile Socot Mures, in timp ce titlurile Argus Constanta au atras aproximativ 5,7% din activele fondului. In 2007, fondul a inregistrat un randament anual de 23,3%, iar in primele patru luni ale anului, o depreciere de peste 24% a unitatii.
Pe fondul corectiilor agresive ale Bursei, in randul administratorilor de fonduri mutuale s-au conturat doua directii distincte de investitii: Bursa a fost miza administratorilor bancari, care sunt adeptii unei strategii mai prudente, in timp ce RASDAQ a atras in principal plasamentele administratorilor independenti. Acestia din urma sunt adeptii unei strategii investitionale mai agresive.
Mare parte din administratorii fondurilor au vazut in reducerea plasamentelor pe piata actiunilor de la peste 90% pana la aproximativ 70% din active o solutie de amortizare a impactului produs de turbulentele bursiere asupra randamentului. Nivelul minim de expunere pe piata actiunilor a fost atins de fondurile de actiuni Investica Altius, administrat de Investica Asset Management, si Raiffeisen Prosper, administrat de Raiffeisen Asset Management, care in luna decembrie a anului trecut aveau plasate 17%, respectiv 47% din active in actiuni cotate. Pentru fondurile de actiuni, expunerea recomandata pe piata actiunilor este de peste 66% din active.
Reducerea plasamentelor in actiuni a fost compensata de cresterea volumului de active plasat in depozite bancare si a lichiditatilor disponibile. In cazul fondului Investica Altius, activele investite in depozite bancare au fost in proportie de 71%, in timp ce Raiffeisen Prosper a plasat peste 10% din active in depozite bancare.
Structura portofoliilor ar putea sa determine totusi diferente semnificative intre randamentele fondurilor mutuale.
Astfel, fondurile care au expuneri mari pe actiunile lichide de pe Bursa ar putea beneficia mai repede de o revenire a pietei, in conditiile in care investitorii sunt dispusi sa-si asume mai putine riscuri.
Chiar si asa insa, evolutia actiunilor difera foarte mult in functie de rezultate si de perspectivele din domeniile din care fac parte. Fondurile cu plasamente pe Bursa au dat primele semne de revenire in luna aprilie, cand un fond de actiuni a marcat cel mai ridicat randament din industrie pentru prima oara in acest an. Primele pozitii in clasamentul fondurilor dupa randament au fost ocupate luna trecuta de Raiffeisen Prosper, BT Index si Raiffeisen Benefit (fond diversificat).
Principalul motor de crestere al celor trei fonduri mutuale au fost titlurile Petrom (SNP) care in luna aprilie s-au apreciat cu 17,8%. Atat fondurile Raiffeisen, cat si fondul de index al Bancii Transilvania au alocat o parte semnificativa din active pe aceste actiuni.
Pe de alta parte, Active Dinamic, fondul cu cea mai mare expunere pe piata RASDAQ, a pierdut in aprilie 5%, avand cel mai mic randament din industrie. Napoca, fondul cu cea mai mare scadere de la inceputul anului (-32%), are intre primele detineri din portofoliu actiunile Rompetrol Well Services (PTR) si TMK-Artrom Slatina (ART).
Cele doua companii au inregistrat printre cele mai mari cresteri de pe Bursa anul trecut, dar si corectiile din acest an au fost pe masura.
Omninvest, unul dintre fondurile care s-au mentinut constant in top 3 in ultimii ani, a mizat pe actiunile societatii de brokeraj Broker Cluj (BRK), care au inregistrat o scadere de peste 50% de la inceputul anului. In aceste conditii, fondul a pierdut peste 28%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO