Burse - Fonduri mutuale

Dincolo de "specialele" pe Alro si Dacia: Banca Transilvania

26.06.2001, 00:00 19



Cu o valoare a tranzactiilor speciale de aproximativ 1.250 miliarde de lei, Alro Slatina a fost cea mai lichida actiune a Bursei de Valori in ultimul an.

Perioada de gratie a actiunilor Alro a fost la inceputul acestui an, cand fondul de investitii Broadhurst si-a vandut detinerea de 8% din producatorul de aluminiu.

Dupa ce a fost spart, pachetul a fost "plimbat" intre mai multi actionari temporari, prin intermediul pietei deal (tranzactii speciale), ceea ce a marit oarecum artificial lichiditatea actiunii.

ai nu numai atat: despre tranzactiile speciale pe Alro se poate spune ca vor avea ca efect indirect si depasirea previziunilor din Bugetul de Venituri si Cheltuieli pe 2001 al Bursei de Valori.

Ponderea tranzactiilor speciale cu actiuni Alro in totalul celor realizate la Bursa in perioada mai 2000 - mai 2001 a fost de aproximativ 40%.

Tot datorita tranzactiilor speciale, a doua actiune a Bursei din punct de vedere al lichiditatii a fost Automobile Dacia.

"Parasita" de micii investitori in ultimul an datorita rezultatelor financiare slabe si repetatelor majorari de capital social prin aport in numerar initiate de actionarul majoritar - grupul francez Renault - , Dacia nu a reusit sa inregistreze tranzactii pe piata regular decat in valoare de 17,9 miliarde de lei.

O alta companie cu dificultati financiare ridicata in topul lichiditatii de tranzactiile speciale a fost Artic Gaesti. Producatorul de frigidere a beneficiat, la sfarsitul anului trecut, de un plasament privat primar de actiuni, in valoare de 1 milion de euro (24 miliarde de lei).

Plasamentul a reprezentat o majorare de capital prin emisiune de actiuni noi, cumparate in totalitate de Fondul Roman Post Privatizare (FRPP).



Banca Transilvania, preferata micilor investitori

Pusa in umbra de ponderea covarsitoare a tranzactiilor speciale in total, piata regular este cea care ofera cea mai buna imagine asupra interesului micilor investitori. Despre care analistii pietei de capital afirma ca vor predomina atunci cand Bursa din Bucuresti se va apropia ca nivel de cele occidentale.

Actiunile Banca Transilvania domina detasat piata regular, cu o valoare a tranzactiilor de 110,5 miliarde de lei. De remarcat este faptul ca actiunile bancii sunt pe locul trei al lichiditatii totale chiar in conditiile unor tranzactii speciale nesemnificative ca valoare.

"Cauzele pentru care Banca Transilvania a fost preferata micilor investitori sunt clare: transparenta totala a operatiunilor, atentia cu care trateaza managementul piata de capital (raportarea lunara a profitului, a evenimentelor importante, etc.) si politica de majorare a capitalului social din profitul obtinut in fiecare an", spune Razvan Pasol, presedinte la Intercapital Invest.

Jucatorii de la Bursa prefera actiunile Banca Transilvania in special la inceputul fiecarui an, atunci cand se cumpara pentru a beneficia de majorarile anuale de capital.

Pretul Banca Transilvania inregistreaza atunci cele mai mari cresteri, aducand castiguri importante chiar si celor care nu asteapta trecerea datei de referinta pentru a primi actiuni gratuite.

O alta cauza a lichiditatii ridicate a actiunilor Banca Transilvania este, in opinia analistilor, si faptul ca nici un actionar al bancii nu poate detine mai mult de 5% din capitalul social. Aceasta prevedere din statut evita concentrarea actionariatului bancii si mentine ridicat numarul titlurilor aflate la tranzactionare.

Dupa Banca Transilvania, cele mai tranzactionate actiuni pe piata regular au fost ale Societatilor de Investitii Financiare, ale producatorului de medicamente Terapia Cluj Napoca si ale Alro Slatina.

"Investitorii au ales sa tranzactioneze in special actiuni Banca Transilvania, Alro, Terapia, Sicomed sau Otelinox din motive valabile peste tot in lume: capacitatea de a genera profit si de a oferi cresteri pe termen mediu si lung care sa justifice imobilizarea banilor", afirma Daniel Palita, analist la Alpha Finance.

O prezenta oarecum surprinzatoare in topul celor mai lichide actiuni este a Otelinox Targoviste, chiar daca societatea a fost profitabila in ultimii ani.

Structura actionariatului companiei este foarte concentrata dar acest lucru este compensat, spun analistii, de interesul permanent de a cumpara actiuni al fondurilor de investitii administrate de New Century Holdings, Broadhurst si Lindsell.

"Cred ca o splitare a actiunilor in cazul Otelinox ar fi o masura foarte buna pentru ca ar mari numarul titlurilor libere la tranzactionare", spune Razvan Pasol.



BRD in loc de Alro?

In conditiile in care Alro se afla la numai un pas de o viitoare "moarte bursiera", chiar in eventualitatea in care oferta de cumparare lansata de Marco International va fi o semireusita, analistii cred ca atentia investitorilor se va orienta spre actiunile BRD.

"Eu cred ca BRD poate lua cu succes locul Alro. Actiunile se tranzactioneaza in prezent la un pret bun, banca este solida iar potential de crestere exista cu siguranta", este de parere Daniel Palita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO