Burse - Fonduri mutuale

Diminuarea riscului de ţară va readuce interesul pentru Bursă al străinilor

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

11.10.2010, 23:30 25

Acţiunile Oltchim (simbol bursier OLT) au scăzutluni cu 6%, după retractarea informaţiilor privind intrarea BCR înacţionariatul combinatului chimic, într-o piaţă în stagnare, dar culichiditate dublă faţă de vineri. Unii investitori au introdus încăde la debutul şedinţei mai multe ordine de vânzare a titlurilorOltchim, însă pentru volume reduse de acţiuni. La primeleoperaţiuni cotaţia a coborât cu 6,52%, însă ulterior corecţia s-atemperat la 4%.

Analistul SSIF Broker (BRK) Adrian Danciu consideră călichiditatea bursei va reintra pe creştere odată cu revenireaapetitului pentru risc din partea investitorilor străini, ca urmarea continuării unor programe de susţinere a relansării economiei lanivel european sau mondial. "Cred că în acest moment investitoriistrăinii nu se simt confortabil pe investiţiile din România, caurmare a climatului politic şi a lipsei stabilităţii fiscale. Esteposibil ca străinii să îşi orienteze privirea şi spre piaţa decapital din România odată cu diminuarea riscului investiţional petermen mediu şi lung la nivel de ţară", a declarat Danciu.

Acţiunile combinatului chimic a urcat joi şi vineri cu aproape12%.

Spre închidere, acţiunile Oltchim au început din nou să scadă şiau închis la 0,216 lei, cu 6,09% sub cotaţia de vineri.Transferurile cu titlurile companiei au cumulat 192.000 de lei.

Oltchim a anunţat joi că BCR a decis să devină acţionar alcompaniei, prin conversia parţială a unui împrumut de 72,4 milioaneeuro acordat în noiembrie 2009.

După închiderea şedinţei de vineri, Oltchim a revenit şi aprecizat că BCR nu a luat încă o astfel de decizie, ci doar şi-aarătat disponibilitatea, în cadrul unor discuţii preliminare şineangajante, să evalueze participarea la majorarea capitaluluicombinatului chimic.

Cele mai lichide titluri au fost ieri cele ale SIF Oltenia, careau câştigat 0,7% pe un rulaj de 4,2 mil. lei, urmate de acţiunileSIF Transilvania, cu un avans de 0,9%.

Acţiunile Prodplast Bucureşti (PPL) au sărit cu 13,4%, un avanssubstanţial consemnând şi titlurile Electroputere Craiova (EPT), perulaje totuşi destul de reduse.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri, incluse înindicele BET, au fost efectuate luni la preţuri în creşterenesemnificativă (0,15%), iar titlurile companiilor din sectorulenergetic au dus indicele BET-NG cu 0,2% peste referinţă.

Totodată, cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi deinvestiţii financiare (SIF) au avansat în medie cu 0,79%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectăevoluţia celor mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile, acrescut cu doar 0,19%.

Pe piaţa acţiunilor investitorii au realizat transferuri de 18,3milioane lei (4,2 milioane euro), sumă de peste două ori mai maredecât lichiditatea de vineri, de 8,5 milioane lei (2 milioaneeuro).

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn creştere cu maximum 0,3%, linia fiind urmată şi de pieţele dinEuropa Centrală şi de Est, care avansau cu până la 1,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO