Diminuarea riscului de ţară va readuce interesul pentru Bursă al străinilor

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 11.10.2010

Acţiunile Oltchim (simbol bursier OLT) au scăzut luni cu 6%, după retractarea informaţiilor privind intrarea BCR în acţionariatul combinatului chimic, într-o piaţă în stagnare, dar cu lichiditate dublă faţă de vineri. Unii investitori au introdus încă de la debutul şedinţei mai multe ordine de vânzare a titlurilor Oltchim, însă pentru volume reduse de acţiuni. La primele operaţiuni cotaţia a coborât cu 6,52%, însă ulterior corecţia s-a temperat la 4%.

Analistul SSIF Broker (BRK) Adrian Danciu consideră că lichiditatea bursei va reintra pe creştere odată cu revenirea apetitului pentru risc din partea investitorilor străini, ca urmare a continuării unor programe de susţinere a relansării economiei la nivel european sau mondial. "Cred că în acest moment investitorii străinii nu se simt confortabil pe investiţiile din România, ca urmare a climatului politic şi a lipsei stabilităţii fiscale. Este posibil ca străinii să îşi orienteze privirea şi spre piaţa de capital din România odată cu diminuarea riscului investiţional pe termen mediu şi lung la nivel de ţară", a declarat Danciu.

Acţiunile combinatului chimic a urcat joi şi vineri cu aproape 12%.

Spre închidere, acţiunile Oltchim au început din nou să scadă şi au închis la 0,216 lei, cu 6,09% sub cotaţia de vineri. Transferurile cu titlurile companiei au cumulat 192.000 de lei.

Oltchim a anunţat joi că BCR a decis să devină acţionar al companiei, prin conversia parţială a unui împrumut de 72,4 milioane euro acordat în noiembrie 2009.

După închiderea şedinţei de vineri, Oltchim a revenit şi a precizat că BCR nu a luat încă o astfel de decizie, ci doar şi-a arătat disponibilitatea, în cadrul unor discuţii preliminare şi neangajante, să evalueze participarea la majorarea capitalului combinatului chimic.

Cele mai lichide titluri au fost ieri cele ale SIF Oltenia, care au câştigat 0,7% pe un rulaj de 4,2 mil. lei, urmate de acţiunile SIF Transilvania, cu un avans de 0,9%.

Acţiunile Prodplast Bucureşti (PPL) au sărit cu 13,4%, un avans substanţial consemnând şi titlurile Electroputere Craiova (EPT), pe rulaje totuşi destul de reduse.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri, incluse în indicele BET, au fost efectuate luni la preţuri în creştere nesemnificativă (0,15%), iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,2% peste referinţă.

Totodată, cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au avansat în medie cu 0,79%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile, a crescut cu doar 0,19%.

Pe piaţa acţiunilor investitorii au realizat transferuri de 18,3 milioane lei (4,2 milioane euro), sumă de peste două ori mai mare decât lichiditatea de vineri, de 8,5 milioane lei (2 milioane euro).

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu maximum 0,3%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu până la 1,1%.