Burse - Fonduri mutuale

Dezastru pentru procesatorul francez de plăţi Worldline, cândva o companie şi în portofoliile fondurilor de pensii: Acţiunile se prăbuşesc cu 57% la Paris, ştergând 3,5 miliarde de euro în câteva minute după reducerea perspectivelor de vânzări

Dezastru pentru procesatorul francez de plăţi...

Autor: Liviu Popescu

25.10.2023, 13:38 2300

Cu 57% se prăbuşesc acţiunile procesatorului francez de plăţi Worldline (simbol bursier WLN) – companie care în urmă cu câţiva ani era şi în portofoliile de pensii private din România, de la 23,2 euro pe unitate la 9,9 euro, pe fondul reducerii perspectivele de vânzări, în cea mai recentă lovitură pentru sectorul fintech din Europa.

Niciun fond de pensie privată nu mai are acţiuni la această companie, arată date agregate de ZF.  Worldline pierde circa 3,5 mld. euro din capitalizare şi ajunge la 2,9 mld. euro. La început de 2023 acţiunile se tranzacţionau la 38 de euro iar în octombrie 2022 la 44 de euro.

Worldline vede acum o creştere organică a veniturilor pe întregul an de 6% până la 7%, faţă de o prognoză anterioară de 8% până la 10%, în timp ce vânzările din trimestrul al treilea au ratat estimările, notează agenţia americană de ştiri Bloomberg.

Prăbuşirea acţiunilor Worldline urmează după o cădere similară a companiei Adyen NV în luna august şi vine imediat după scăderea de 72% înregistrată marţi de compania fintech CAB Payments Plc. Acţiunile Adyen au scăzut miercuri cu 3,5%, în timp ce un alt “coleg”, Nexi SpA, a coborât cu 12%.

"Consumatorii au început să aloce o mai mare parte din cheltuielile lor către verticale non-discreţionare, mai degrabă decât către cele discreţionare, ceea ce a avut un impact asupra creşterii şi profitabilităţii noastre", a anunţat Worldline într-un comunicat, menţionând în special o încetinire pe piaţa din Germania.

În plus, Wordline a precizat că a pus capăt relaţiilor cu unii comercianţi ale căror "costuri asociate şi riscuri potenţiale" nu se potriveau cu politica sa mai riguroasă privind apetitul pentru risc, având în vedere o creştere a criminalităţii cibernetice.

"Ratarea şi perspectivele mai slabe au fost probabil mai rele decât se aşteptau mulţi şi vor conduce la retrogradări de consens", a scris într-o notă un analist al Citigroup Inc, potrivit Bloomberg.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO