Burse - Fonduri mutuale

De luna viitoare străinii au acces prin conturi globale la toate acţiunile din BET. Care vor fi efectele?

De luna viitoare străinii au acces prin conturi globale la toate acţiunile din BET. Care vor fi efectele?

Valentin Ionescu, directorul general al BVB: O primă reacţie a extinderii conturilor globale fără prevalidare la nivelul acţiunilor din indicele BET ar trebui să fie creşterea lichidităţii pentru că investitorii, mai ales cei care tranzacţionează prin bănci, vor avea un acces mult mai facil la piaţă.

Autor: Adrian Ionut Cojocar

24.10.2011, 00:05 1268

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anunţat pe bursă că începând cu data de 14 no­iem­brie va fi introdus mecanismul de tranzacţionare prin intermediul conturilor globale fără prevalidare la nivelul tuturor celor 10 acţiuni incluse în indicele BET.

Bursa de la Bucureşti era până recent unul dintre pu­ţinii operatori din regiune care încă utiliza con­tu­ri­le individuale de tranzacţionare. De anul acesta au fost introduse la nivelul întregii pieţe conturile glo­ba­le, dar cu prevalidare, iar în prezent reprezentanţii CNVM, ai Depozitarului Central şi ai Bursei au un pro­­gram de extindere treptată a conturilor globale fără pre­validare la nivelul întregii pieţe, care se apro­pie mai mult de sistemul folosit pe bursele din Occident.

Acest tip de conturi globale permit introducerea de tranzacţii de vânzare în lipsă şi împrumut de ac­ţiuni, care dă posibilitatea brokerilor de pe piaţă de a de­veni market-makeri pe acţiunile din BET.

"O primă reacţie a extinderii conturilor globale fără prevalidare la nivelul acţiunilor din indicele BET ar trebui să fie pe piaţă creşterea lichidităţii pentru că in­ves­titorii, mai ales cei care tranzacţionează prin bănci, vor avea un acces mult mai facil la piaţă. Pen­tru separarea post-tradingului de trading trebuie să avem conturi globale pe toată piaţa. Momentan vor fi ex­tinse la nivelul acţiunilor din indicele BET. Dacă îna­inte conturile globale acopereau circa jumătate din lichiditatea bursei, odată cu includerea acţiunilor din BET vor fi acoperite circa 80% din rulajul bur­sei", a precizat Valentin Ionescu, directorul general al bursei de la Bucureşti (BVB).

De trei ani de când criza a alungat investitorii de pe bursă brokerii vorbesc de absenţa conturilor glo­ba­­le care ar fi principalul motiv pentru care marile fon­­­duri străine evită piaţa românească şi lichi­di­ta­tea este atât de mică. Unul dintre motive este că in­ves­­ti­to­rii instituţionali sunt obişnuiţi să tran­zac­ţio­ne­­ze prin conturi globale, iar lip­sa lor de pe pia­­­ţa locală îngreuna accesul lor la acţiu­nile româneşti.

Conturile globale permit brokerilor să introducă printr-un singur cont toate ordinele de cum­pă­rare sau de vânzare date de clienţi, iar după ce rea­li­zează tran­zac­ţia intermediarul împarte acţiunile în con­tul fie­cărui client, în funcţie de instrucţiunea dată de acesta.

"Deja au fost intenţii din partea brokerilor de a deveni market-makeri pe unele acţiuni din indicele BET. În următoarele zile vom discuta cu repre­zen­tanţii Depozitarului şi CNVM dacă extindem îm­prumutul de acţiuni pe cele 10 acţiuni din BET, care ar facilita activitatea market-makerilor, in­clu­siv pe contracte derivate precum cele pe indicele BET, care ar trebui să fie contractul cel mai tranzac­ţio­nat de pe piaţă dacă comparăm cu alte burse", spune Ionescu.

Conturile globale sunt utilizate în prezent pentru tranzacţionarea acţiunilor Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), Erste Bank (EBS), a titlurilor de stat, produselor structurate şi acţiunile companiilor străine de pe ATS.

Conturile globale pe aceste titluri au fost intro­du­se până acum mai mult forţat, ca urmare a listării Fon­dului Proprietatea la insistenţele Franklin Templeton, anterior ofertei secundare realizate de stat la Petrom, respectiv ca urmare a listării acţiunilor Erste pe bursă (în februarie 2008), listare care nu s-ar fi putut realiza pe vechiul sistem de conturi individua­le. Extinderea conturilor globale pentru celelalte acţiuni din indicele BET este una dintre puţinele ini­ţia­tive ale CNVM de până acum pentru îmbunătăţirea me­canismului de tranzacţionare al bursei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO