Burse - Fonduri mutuale

Dan Ioan Popp, Impact: Nu depindem de investitorii straini

Dan Ioan Popp, Impact: Nu depindem de investitorii straini

Dan Ioan Popp, presedintele Impact, a pierdut peste 40 mil. euro de la inceputul anului din scaderea actiunilor

12.05.2008, 18:36 23

Impact Bucuresti (IMP) a obtinut in primul trimestru din acest an un profit net de 1,4 mil. euro (5,1 mil. lei), de peste doua ori mai ridicat decat in primele trei luni ale anului trecut, potrivit standardelor romanesti de contabilitate (RAS).
Afacerile au stagnat la nivelul de 4,8 mil. euro (17,7 mil. lei), insa veniturile totale au crescut cu 60%, la 50,4 mil. lei (13,6 mil. euro).
Profitul realizat de Impact din activitatea curenta a urcat in primul trimestru cu 30%, la 1,6 mil. euro (5,9 mil. lei), compania beneficiind totodata de venituri mai mari din dobanzile la banci, care au readus pe plus activitatea financiara a dezvoltatorului.
Rezultatele in crestere ale Impact vin in contextul in care criza de pe pietele financiare internationale, declansata de caderea pietei imobiliare din SUA, a inceput sa se simta si pe pietele imobiliare din Europa.
"Noi nu depindem in mod direct de straini, ponderea actuala a acestora in valoarea proiectelor noastre fiind de circa 20%, tocmai pentru ca ne-am orientat in aceasta perioada catre cumparatorii romani. Acum daca au racit la ei acasa stau cu fularul la gat si sufla si-n iaurt. Din aceasta cauza, ma astept ca in urmatoarele sase luni strainii sa fie la fel de precauti si sa revina in joc undeva in ultimul trimestru al anului din rationament de randamente financiare, pentru ca vor dori sa-si recupereze pierderile raportate in prima jumatate a acestui an", spune Dan Popp, directorul general si principalul actionar al Impact Bucuresti.
Potrivit conducerii companiei, anul trecut, contractele incheiate cu straini aveau o pondere de circa 40% in total. Trebuie precizat ca raportarile RAS includ doar veniturile aferente proiectelor la finalizarea acestora. Din aceasta cauza castigurile raportate de companie pe standarde romanesti sunt inregistrate in contabilitatea firmei cu o oarecare intarziere, in functie de durata fiecarui proiect in parte, si pot sa difere substantial de la o perioada la alta.
In plus, activitatea dezvoltatorilor in prima parte a anului este una destul de putin reprezentativa din cauza vremii mai putin prielnice pentru constructii.
Pe standarde internationale de contabilitate (IFRS), care iau in calcul in plus veniturile din proiectele aflate in curs de executie, Impact a realizat un profit net de 1,9 mil. euro (peste 7 mil. lei) la afaceri de 14,4 mil. euro (53,2 mil. lei).
Profitul brut obtinut de Impact in primele trei luni s-a situat cu 45% peste cel bugetat, in principal ca urmare a pierderilor mai mici pe partea financiara, in conditiile in care compania anticipase un nivel mai mare al cheltuielilor cu dobanzile bancare si a diferentelor nefavorabile de curs valutar care au afectat substantial rezultatul de anul trecut.
Castigul a provenit aproape integral din activitatea de exploatare a companiei, in conditiile in care Impact nu si-a reevaluat in aceasta perioada activele, astfel ca acestea nu au influentat rezultatul IFRS pe primele trei luni ale anului curent. La 31 martie, valoarea activelor imobilizate ale Impact, formate in principal din terenurile societatii aflate pe o suprafata de circa 290 de hectare, se ridica la 152 mil. euro (565,7 mil. lei).
Valoarea lucrarilor de executie realizate de Impact in primele trei luni din 2008 s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului, ajungand la circa 8,9 mil. euro (33,2 mil. lei), iar valoarea contractelor semnate de dezvoltator in aceeasi perioada s-a majorat cu 33%, ajungand la peste 13 mil. euro, datele fiind relativ similare atat pe raportari RAS, cat si pe IFRS, potrivit reprezentantilor companiei.
"Pe piata noastra exista inca o discrepanta enorma intre cerere si oferta, nevoia fiind una efectiv reala, astfel ca nu se poate vorbi de o cerere speculativa. Spre exemplu, media de locuinte noi puse pe piata la nivel european este de 8 la 1.000 de locuitori, fata de nivelul de 2,4 din Romania", a precizat Popp.
Dezvoltatorul estimeaza ca va livra in acest an peste 500 de locuinte, fata de mai mult de 400 de unitati in 2007.
La ultimul pret de vineri, de 0,226 lei/actiune, valoarea de piata a companiei se ridica la 122 mil. euro. De la inceputul anului, titlurile Impact au pierdut peste 50% din valoare, scaderea fiind determinata si de vanzarile de actiuni ale fondurilor straine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO