Burse - Fonduri mutuale

Dan Armeanu, ASF: Fondurile de pensii private sunt cei mai mari investitori ai Bursei de la Bucureşti cu investiţii de 6 mld. euro. Au 15% din capitalizarea bursieră şi asigură între 13% şi 17% din lichiditate. Fondurile au fost cele care au asigurat listarea Hidroelectrica doar la Bucureşti

Dan Armeanu, ASF: Fondurile de pensii private sunt cei...

Autor: Liviu Popescu

07.11.2023, 10:44 253

Dan Armeanu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), responsabil al sectorului de pensii private Pilon II şi Pilon III din România, spune că pentru piaţa de capital  fondurile de pensii reprezintă cel mai mare investitor instituţional cu investiţii de 6 mld. euro.

“Acestea au 15% din capitalizarea bursieră şi asigură între 13% şi 17% din lichiditatea Bursei de la Bucureşti. Acţiunile companiilor româneşti listate au o pondere de aproximativ 24% în structura portofoliului fiind în creştere cu 5 puncte procentuale în ultimii cinci ani. Dezvoltarea pieţei de capital nu ar fi fost posibilă fără existenţa şi acordul sistemului de pensii private din România”, spune Armeanu la evenimentul “Primii 15 ani de Pilon II: O reformă de succes pe calea europeană a României”, organizat marţi la BNR.

Fondurile de pensii au ajuns la deţineri care în ultimii ani păreau de neconceput pentru companiile listate. Acestea au 26% din Banca Transilvania, aproape 14% din Petrom, 31% din Fondul Proprietatea, 36% din MedLife. În lipsa unor listări constante fondurile se orientează şi spre pieţe externe.

“Importanţa acestui sistem s-a văzut cel mai bine în listarea Hidroelectrica unde fondurile de pensii au subscris 1 mld. euro, mai mult de 50% din ofertă şi deţin acum 10% din companie. Fondurile de pensii au fost cele care au asigurat listarea companiei doar la Bursa de la Bucureşti”, spune Armeanu care subliniează că Pilonul II reprezintă cea mai mare acumulare de capital autohton privat din economie.

“Sistemul de pensii private şi-a atins substanţa economică în cei 15 ani: eficienţă şi randamente. Randament anualizat de la înfiinţarea sistemului până în prezent este la 7,4%, real pozitiv, de două ori cât rata inflaţiei de 4,3%. Mai mult randamentul din ultimul an calculate la septembrie este la 18,8%, de două ori cât rata inflaţiei de 8,8%. Toate aceste elemente pun în evidenţă faptul că sectorul de pensii private reprezintă o adevărată alternativă la economisirea internă”, adaugă el.

Cea mai recentă analiză a ZF – din 13 octombrie 2023 – arată un randament mediu de 18% din septembrie 2022 la septembrie 2023, cele şapte fonduri de pensii private Pilon II sunt acum cu mult peste rata inflaţiei de 8,8% din această perioadă pe fondul aprecierii acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti, acolo unde fondurile sunt cei mai mari investitori, şi în contextul încetinirii ritmului de scumpiri din România.

Astfel, economiile de bătrâneţe ale celor 8 milioane de salariaţi români au atins o valoare istorică şi înregistrează în ultimul an un randament mai mare cu 10 puncte procentuale faţă de rata inflaţiei anunţată de Institutul de Statistică ceea ce reprezintă o performanţă semnificativă pentru administratorii acestor fonduri. În 2022 fondurile au avut scăderi însă acestea au fost recuperate încă din primele luni ale anului 2023.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO