Burse - Fonduri mutuale

Cum au influenţat rezultatele financiare evoluţiile acţiunilor pe bursă? Creşterile de la începutul anului, acoperite de rezultate

Cum au influenţat rezultatele financiare evoluţiile acţiunilor pe bursă? Creşterile de la începutul anului, acoperite de rezultate

Autor: Andrei Chirileasa

20.02.2012, 00:04 678

Rezultatele preliminare raportate de companiile de pe bursă în ultimele două săptămâni confirmă aşteptările pozitive ale investitorilor, care au susţinut creşterea cotaţiilor acţiunilor de la începutul anului.

Per asamblu, afacerile companiilor care şi-au publicat deja rezultatele, au crescut cu 17,6%, iar 48 dintre cele 71 de companii care au raportat au înregistrat venituri mai mari decât în 2010. Şi profiturile cumulate au crescut cu 62%.

Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai importante zece companii de pe bursă, cu excepţia SIF-urilor, a crescut de la începutul anului cu 16%. Dintre companiile din BET, Fondul Proprietatea (FP), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN), Azomureş (AZO), Banca Transilvania (TLV) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au avut profituri mai mari în 2011, iar Petrom ar putea raporta săptămâna aceasta un profit record. BRD şi Biofarm au avut profituri apropiate de cele din 2010, iar Broker este singura companie din BET cu pierderi.

Indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia FP şi a SIF-urilor, a crescut de la începutul anului cu 29%, în condiţiile în care SIF Moldova şi SIF Transilvania au raportat profituri record.

De exemplu, acţiunile Azomureş (AZO) au crescut cu 32% de la începutul anului.

Cele mai mari creşteri de pe bursă le-au avut săptămâna trecută acţiunile Artego Târgu Jiu (ARTE) şi Azomureş (AZO), care au raportat profituri duble în 2011. Acţiunile Artego au crescut cu 16,7%, în condiţiile în care compania a raportat un profit net de 4,3 mil. lei, în creştere cu 90%. În prezent, compania se tranzacţionează la un multiplu de profit (PER) de 5,76.

Cea mai mare scădere, de 24%, au suferit-o în ultima săptămână acţiunile Concefa Sibiu (COFI), care a raportat pierderi de 36 mil. lei şi a depus cerere de intrare în insolvenţă.

Analiştii firmei de brokeraj Intercapital Invest au analizat şi cum au reacţionat cele mai lichide acţiuni de pe bursă imediat după publicarea rezultatelor. Ei spun că rezultatele raportate de cel puţin jumătate dintre emitenţi s-au reflectat imediat în preţul acţiunilor şi că investitorii au ţinut cont atât de evoluţia rezultatelor în ultimul trimestru, cât şi de evoluţia pe tot anul.

"Cel mai bine ies în evidenţă evoluţiile titlurilor în linie cu rezultatele obţinute şi contrare evoluţiei indicelui BET. Azomureş şi Transgaz au avut evoluţii bune ale rezultatelor la an, sau la trimestru, şi au consemnat aprecieri ale cotaţiilor, pe fondul unui sentiment de piaţă negativ (scăderi ale indicelui BET - n.red.). De asemenea, au fost emitenţi cu o dinamică negativă a câştigurilor în ultimul trimestru al anului, care au avut deprecieri ale cotaţiilor într-un context de piaţă pozitiv sau stabil. Aici se evidenţiază Impact, Zentiva, Alro Slatina şi Broker Cluj", explică Daniela Ropotă, analist al Intercapital Invest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO