Burse - Fonduri mutuale

Cu rezultatele la usa, Petromidia face un salt de 3%

25.07.2006, 19:14 17

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au castigat ieri peste 3%, facand nota discordanta fata de celelalte titluri de pe piata, care au suferit scaderi usoare, aparute in ultima parte a sedintei, sau, cum a fost cazul bancilor, au stagnat la nivelul preturilor de vineri. Pe o piata in stagnare, lichiditatea Bursei a scazut ieri pana la 4,3 mil. euro, cel mai redus nivel din aceasta luna.
Indicele BET a urcar ieri cu 0,4%, in timp ce BET-FI a pierdut 0,9%. Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale SIF Moldova si Oltenia, insa doar tranzactiile realizate cu titlurile primei SIF au depasit pragul de un milion de euro. Saltul de pret inregistrat de actiunile Petromidia nu a fost insotit si de o crestere a lichiditatii, care a scazut la mai mult de jumatate fata de finalul saptamanii trecute.
"Pe langa apropierea momentului cand compania urmeaza sa prezinte rezultatele la sase luni, cred ca importanta in evolutia actiunilor a fost si apropierea finalizarii cercetarilor in dosarul Rompetrol, daca avem in vedere ca actiunile tot cresc de doua saptamani. Evolutiile recente au aratat ca si aceste actiuni au intrat pe un trend de crestere", considera Adrian Ceuca, director general adjunct la SSIF Broker.
Petromidia va fi printre primele companii care vor raporta datele financiare pe primul semestru, societatea urmand sa prezinte rezultatele pe 1 august.
"Tinand cont de evolutia pretului titeiului pe piata internationala de la inceputul anului, nu prea vad cum ar putea rezultatele sa fie bune", spune Ceuca. El a adaugat totusi ca o mai mare influenta asupra pretului actiunilor va avea rezultatul finalizarii cercetarilor in dosarul Rompetrol.
"Daca rezultatele vor fi bune, acest lucru va lasa in continuare un loc mare de crestere actiunilor, dar daca vor fi slabe, nu ma astept la o cadere a actiunilor", a mai spus Adrian Ceuca.
Brokerii spun ca scaderea lichiditatii pe piata poate fi considerata normala pentru aceste luni de vara, cand de regula Bursa trece printr-o perioada de acalmie.
"Este o lichiditate normala pentru perioada de vara. Poate volatilitatea este ceva mai mare, situatie legata cred eu de ceea ce se intampla pe piata la termen de la Sibiu. Este posibil ca speculatorii sa incerce sa creeze o volatilitate mai mare pe piata spot pentru a castiga la Sibiu", considera Adrian Ceuca.

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au castigat 3,1%, inchizand ziua pe maxim la 0,0835 lei/actiune. Cresterea de ieri a continuat seria aprecierilor inregistrate de aceste titluri in ultima perioada, de la inceputul acestei luni cursul Petromidia urcand cu 23%. Aceasta variatie este similara pierderii pe care actiunile o au fata de finalul anului trecut. Compania urmeaza sa prezinte peste cateva zile rezultatele pe primele sase luni ale anului. Dupa primul trimestru, compania inregistra o pierdere de 19 milioane de euro, pe fondul evolutiilor nefavorabile de pe piata internationala, unde cotatiile produselor petroliere nu au mai tinut pasul cu pretul titeiului.

Actiunile SIF Moldova au scazut cu 1%, o pierdere apropiata de cele inregistrate de restul SIF-urilor. Scaderea a venit in ultima parte a sedintei, pana atunci preturile SIF-urilor fiind in jurul nivelurilor de inchidere de vineri. Titlurile SIF Moldova au fost si cele mai tranzactionate actiuni de pe piata, cu un rulaj de 4,3 milioane de lei (1,2 milioane de euro). Brokerii spun ca nu se asteapta pe termen scurt la fluctuatii importante pentru cursurile actiunilor SIF, nici de crestere, dar nici de scadere. "Nu vad ce ar putea aparea ca sa determine miscari deosebite in perioada urmatoare", a spus Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker.

Titlurile retailerului IT&C Flamingo Bucuresti au inregistrat o crestere de aproape 3%, in urma unor noi achizitii mari ale fondului de investitii QVT Fund. Fondul a mai cumparat ieri un pachet de peste trei milioane de actiuni, aproape toate titlurile Flamingo tranzactionate ieri, valoarea operatiunilor depasind 1 mil. lei (0,28 mil. euro). QVT a cumparat actiunile la un pret mediu de aproximativ 0,36 lei/actiune. "Probabil, acest fond are in vedere pentru investitia lui un orizont de timp de 2-3 ani si pe acest interval titlurile Flamingo s-ar putea sa aduca un randament bun. Dar pe termen scurt si mediu, nu ma astept la evolutii deosebite din partea actiunilor", a spus Ceuca.

Titlurile Turbomecanica au scazut ieri cu 0,7%, la nivelul pretului de inchidere, dupa ce pe parcursul zilei pierderea depasise si 2%. Scaderea actiunilor a venit dupa ce compania a raportat pe primul semestru un profit net de 5,08 milioane de lei (1,43 mil. euro), in crestere cu 18% fata de rezultatul din primele sase luni ale anului trecut, dar in scadere cu 46,5% fata de estimarea de buget. Pe trimestre, societatea isi bugetase un profit net de 3,95 mil. lei (T1), 5,5 mil. lei (T2), 5,29 mil. lei (T3) si, respectiv, de 3,23 mil. lei pentru ultimul trimestru. Turbomecanica nu si-a realizat profitul bugetat nici in primul trimestru, cand a obtinut un profit net de 1,57 mil. lei (0,44 mil. euro).

Actiunile Condmag Brasov au iesit din prim-planul pietei RASDAQ, ieri aceste titluri facand obiectul unor tranzactii de doar 11.000 de euro. Societatea de administrare a fondurilor de investitii Julius Baer Investment Management LLC a fost raportata ca detinand 10% din actiunile Condmag. Julius Baer ajunsese sa controleze 9,62% la mijlocul lunii iunie, cand cumparase pachetul de la Mihai Craciun, unul dintre fostii actionari principali ai Condmag. Ulterior, si celalalt actionar important al companiei, Pompei Hadarean, si-a vandut cea mai mare parte a actiunilor, cumparatorul principal fiind, potrivit unor surse din piata, omul de afaceri Gheorghe Calburean prin intermediul societatii Dafora Medias.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO