Burse - Fonduri mutuale

Cum creştem reprezentativitatea economiei la Bursă: doar cinci din cele mai mari 20 de companii din România se tranzacţionează la Bucureşti. Luni, 18 martie, începând cu ora 09.00, dezbatem la ZF Capital Market Summit cum atragem mai mulţi emitenţi şi cum creştem numărul investitorilor la BVB, pentru că o bursă dezvoltată înseamnă o economie puternică

Autor: Tibi Oprea

18.03.2024, 00:08 1136

Doar cinci din cele mai mari 20 com­panii din România în funcţie de cifra de afaceri din 2022 sunt tranzacţio­nate la Bursa de Valori Bucureşti – OMV Petrom, Rompetrol Rafinare, Romgaz, Electrica şi Hidroelectrica – potrivit informaţiilor agregate de ZF în anuarul Top 1000 cele mai mari companii din România, ediţia 2024.

Afacerile celor cinci societăţi însumează aproximativ o treime (112 mld. lei) din totalul celor 20 (337 mld. lei), ceea ce ne duce inevitabil la concluzia că listarea şi altor companii mari poate da un avânt considerabil bursei şi poate creşte reprezentati­vitatea econo­miei româneşti la BVB.

Evoluţia bursei de după oferta istorică a Hidroelectrica de 9,3 mld. lei a sporit interesul investitorilor străini pentru România şi a dus la unul dintre cei mai buni ani din istoria Bursei, cu recorduri pe multiple paliere. Nu doar că a fost cea mai mare ofertă din istoria Bursei, dar a pus România pe harta mondială, pe locul cinci în topul celor mai mari oferte publice iniţiale din 2023.

Având în vedere că numărul investitorilor este la maximum, indicele de referinţă BET este la maxim istoric, iar capitalizarea tuturor companiilor listate este la o valoare record, acum avem o şansă pe care Bursa nu trebuie să o rateze. Trebuie să se promoveze şi să se dezvolte, pentru că o bursă dezvoltată în­seamnă o economie puternică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO