Burse - Fonduri mutuale

Cresc dobânzile, Ministerul Finanţelor se va împrumuta mai scump: Randamentele la titlurile de stat au revenit la maximul din 2015

Cresc dobânzile, Ministerul Finanţelor se va împrumuta...
29.09.2017, 17:34 966
Randamentele la titlurile de stat au revenit la maximul din 2015, ca o reacţie corelată cu evoluţiile macro-financiare externe şi al factorilor interni dinn ultima săptpmână din septembrie, conform celui mai recent raport de la Banca Transilvania. 

Se observa cresterea generalizata a costurilor de finantare, mai pronuntata pe scadentele foarte scurte, pe fondul proximitatii momentului demararii ciclului monetar post-criza si a cresterii perceptiei de risc in ceea ce priveste situatia finantelor publice pe plan intern, intr-un context extern caracterizat prin perspectiva intensificarii ciclului monetar din SUA.

 

In SUA increderea consumatorilor s-a ajustat in septembrie, evolutie care exprima premise de consolidare pentru principala componenta a PIB pe termen scurt. De asemenea, piata imobiliara resimte majorarea preturilor caselor si a costurilor de finantare. Pe de alta parte, economia a accelerat in T2 (2.2% an/an, cel mai bun ritm din T3 2015), evolutie determinata de dinamica cererii interne: investitiile productive si consumul privat au urcat cu 3.6% an/an, respectiv cu 2.7% an/an. Nu in ultimul rand, intr-un discurs sustinut la Cleveland, d-na Yellen (Presedintele FED) a subliniat continuarea ciclului monetar, pe fondul climatului pozitiv din piata fortei de munca si a perspectivelor de convergenta a inflatiei spre nivelul tinta. In acest context, rata de dobanda la titlurile de stat la 10 ani a crescut cu 2.5%, la 2.31% (nivelul maxim de la final de iulie) (declin cu 5.6% de la inceputul anului).

In Zona Euro increderea in economie s-a ameliorat in septembrie spre maximul din vara 2007, iar piata creditului a accelerat in august, evolutii care exprima premise de continuare a ciclului investitional post-criza pe termen scurt. De asemenea, inflatia s-a consolidat la 1.5% an/an in septembrie, conform estimarilor preliminare Eurostat. Pe de alta parte, in Germania (prima economie a Europei) se acumuleaza semnale de maturitate a ciclului post-criza: indicatorul IFO a scazut pentru a doua luna la rand in septembrie. Aceste aspecte coroborate cu evolutiile din piata americana a titlurilor de stat au condus la cresterea ratei de dobanda la obligatiunile suverane germane la 10 ani cu 2%, la 0.456% (avans cu 119.2% de la inceputul anului).

In Romania indicatorul de incredere in economie a stagnat in septembrie, iar competitivitatea economiei s-a deteriorat in acest an (conform Raportului Forumului Economic Mondial). Totodata, ponderea deficitului bugetar in PIB s-a dublat an/an in perioada ianuarie-august (la 0.8%). Pe de alta parte, rata de ocupare a crescut la 70.5% in T2 (maximul din 2000), iar creditul neguvernamental a accelerat in august (0.7% luna/luna, respectiv 6.5% an/an, la 229.5 miliarde RON). Evolutiile din pietele externe, proximitatea sedintei de politica monetara si preocuparile cu privire la sustenabilitatea finantelor publice au determinat deplasarea curbei randamentelor in sus in ultima saptamana din septembrie, fiind inregistrate cele mai ridicate valori din 2015: rata de dobanda pe scadenta 10 ani in urcare cu 5.3%, la 4.095% (plus 17.3% in acest an). Spread-ul de dobanda s-a redus cu 3.9%, la 3.04 puncte procentuale (in apropiere de minimele din februarie).

In ultima saptamana din septembrie Ministerul de Finante a atras 349 milioane RON prin titluri scadente in martie 2022, la un cost mediu anual de 2.71%. In septembrie statul s-a imprumutat cu 3.7 miliarde RON pe piata interna (din care 700 milioane RON prin certificate), un volum cu 5.8% inferior celui programat, pe fondul majorarii costurilor de finantare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO