Burse - Fonduri mutuale

Costin Brumă, Swiss Capital: Avem o evoluţie pozitivă cu privire la SOP ca strategie a companiilor de a-şi răsplăti angajaţii. Taxarea este de 10% versus alte ţări vecine unde taxele sunt la 30-40%

ZF Capital Market Summit, 3rd edition

Costin Brumă, Swiss Capital: Avem o evoluţie pozitivă...

Autor: Alex Ciutacu

18.03.2024, 14:20 176

Piaţa din România are perspective bune când vine vorba despre strategia companiilor de a apela la aşa-numitul Stock Option Plan (SOP) pentru a-şi remunera angajaţii, întrucât taxele sunt mult mai mici decât în alte ţări din regiune, a explicat Costin Brumă, broker Swiss Capital, în cadrul ZF Capital Market Summit, 3rd edition.

„Avem o evoluţie pozitivă cu privire la SOP, ca strategie a companiilor de a-şi răsplăti angajaţii. Iarăşi, taxarea este destul de bună, 10% versus alte ţări vecine unde taxele sunt 20-30-40%”.

Utilizarea unei strategii de SOP are potenţialul de a ajuta atât compania, să-şi fidelizeze angajaţii şi să crească implicarea şi educaţia financiară în rândul acestora, dar ar ajuta şi bursa să atragă interesul mai multor oameni.

„În ce să investeşti decât în compania pe care o cunoşti cel mai bine? Lucrezi în ea, ştii ce efort depui acolo şi fiind răsplătit în acele acţiuni te face mai atent la ce se întâmplă cu propria avere”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Capital Market Summit, 3rd edition:

  • Având fondurile de pensii alături într-o tranzacţie mare lucrurile sunt mai uşor de rezolvat. Pe de altă parte, putem spune că şi investitorii de retail acum sunt destul de prezenţi în piaţă. Dacă luăm piaţa pe 2023 vedem că 50% din piaţă este realizată de instituţionali şi 50% de retail. Există un anumit dinamism.
  • Ne-am dori să vedem că fondurile de pensii pot diversifica şi mai mult, statul ar putea interveni pe partea aceasta.
  • Suntem în discuţii cu diferite companii pentru listare, procesele de a aduce o companie pe bursă iau timp. (…) Procesul poate dura şi mai bine de doi ani. La Aquila cred că ne-a luat trei ani până am adus-o.
  • S-a văzut la Hidroelectrică cu participaţia investitorilor locali şi instituţionali de 70%, un lucru foarte pozitiv, cred că dacă ar fi fost aşa, teoretic vorbind, puteam să o listăm local, fără a avea nevoie de investitori străini. Erau destul de mulţi bani local pentru a avea această listare.
  • Din punctul nostru de vedere, cred că România beneficiază de taxele cele mai favorabile câştigurilor de capital şi dividende, de exemplu, şi lucrul acesta dacă s-ar putea menţine pe viitor ar favoriza într-n fel investitorul de retail, cel puţin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO