Burse - Fonduri mutuale

Corectie cu note de optimism pe SIF-uri

22.09.2006, 20:20 13

Bursa a inchis ieri cu scaderi nesemnificative la nivelul principalilor indici intr-o sedinta in care investitorii s-au concentrat aproape in intregime asupra SIF-urilor, celelalte titluri lichide fiind aproape uitate.
Brokerii se asteptau la scaderi semnificative pe SIF-uri dupa amanarea, cu o zi in urma, a finalizarii privatizarii BCR, dar pana la urma SIF-urile au incheiat ziua cu scaderi minore.
"La cat pesimism era pe piata futures de la Sibiu miercuri, sedinta de azi (n.red. ieri) de pe Bursa o consider optimista. La acea data SIF-uri, inregistrau scaderi si de 0,1 lei pe actiune. Cred ca evolutia de azi de pe Bursa este una de bine si ca SIF-urile isi vor reveni in urmatoarele sedinte", spune Andrei Anghel, analist in cadrul societatii de brokeraj Confident Invest.
"Scaderile SIF-urilor de pe Bursa, ca si cele de pe piata la termen, nu au un fundament, fiind mai mult pe fond emotional. Cred ca in aceste scaderi este incorporata toata stirea cu privire la amanarea platii pachetului BCR. Scaderile mai abrupte de pe piata futures au fost datorate lichiditatii mai reduse si a faptului ca aceasta piata este mai speculativa", considera Andrei Anghel.
Tranzactiile cu actiunile SIF au reprezentat circa 67% din rulajul de 11,7 milioane de euro al pietei.
"Exista o mare concentrare de lichiditate pe SIF-uri in piata, iar piata bursiera este foarte dezechilibrata din acest punct de vedere. Investitorii s-au obisnuit cu profituri mari pe societatile lichide, insa cu timpul blue-chipsurile nu mai au cum sa ofere randamente atat de ridicate ca pana acum. Din aceasta cauza cred ca investitorii vor trebui sa se indrepte intr-o masura mai mare si asupra celor mai putin lichide, asumandu-si un risc mai mare pentru obtinerea unor profituri la fel de ridicate", este de parere Adrian Anghel.
SIF-urile au pierdut in medie 0,35%, actiunile SIF Oltenia si SIF Moldova au fost de departe cele mai tranzactionate. Primele au inregistrat o scadere de 0,4% pe un rulaj de 3,2 mil. euro (11,8 mil. lei), iar cele ale SIF Moldova au urcat cu 1,4%, pe un rulaj de 2,4 mil. euro (8,5 mil. lei).
Titlurile Antibiotice au pierdut 1,5%, pe un rulaj mai ridicat decat de obicei, de 0,66 mil. euro (2,3 mil. lei). Actiunile BRD si Transelectrica au pierdut 1,6%, respectiv 1%, in timp ce titlurile Petrom au stagnat la nivelul pietei, pe rulaje foarte scazute.

Actiunile SIF Oltenia au incheiat sedinta de tranzactionare de ieri in scadere cu 0,36% fata de ziua anterioara. Cu o valoare a tranzactiilor care a depasit 11 milioane de lei (3,1 milioane de euro) si un numar mare de cumparatori, titlurile au fost cele mai lichide din piata. "Desi au inchis pe minus, scaderea SIF OLTENIA ar fi putut fi si mai mare din cauza anuntului cu privire la amanarea privatizarii BCR", spune Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Intercapital Invest. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat pe piata la un pret de 2,75 lei, in scadere cu doar 0,01lei.

Titluriel SIF Moldova au castigat 1,36% pe fondul unei valori totale de tranzactionare de 8,5 milioane de lei (2,4 milioane de euro). Toate celelete SIF-uri au incheiat sedinta in scadere. Actiunea a deschis pe minus, dar a revenit si a incheiat la un pret de 2,24 lei/actiune. "Este singurul SIF care a inchis pe crestere si si-a atins si maximul din ultima perioada. Evolutia se poate explica prin faptul ca aceasta actiune a fost tinuta in loc mai mult decat celelalte SIF-uri, iar in piata exista multi cumparatori, vanzatorii nefiind dispusi sa lase din pret", a spus Gabriel Rotaru.

Actiunile Petrom au reusit ieri sa se mentina la o valoare de 0,55 lei/actiune. Aceste titluri au facut obiectul unei tranzactii deal in valoare de 2 mil. lei (0,56 mil .euro) la pretul de 0,545 lei/actiune, iar valoarea de tranzactionare de pe piata a fost de 1,5 mil. lei (0,43 mil. euro). "Petrom a avut niste rezultate financiare foarte bune. Cu toate acestea, actiunea este tinuta in loc. Investitorii asteapta clarificarea in cazul pachetului de actiuni in valoare de 8% destinat angajatilor. Pe termen scurt, actiunea va ramane la valoarea actuala, iar rezultatele financiare de la noua luni vor stabili trendul", crede Gabriel Rotaru.

Titlurile Impact Bucuresti au urcat cu peste 3% in sedinta de ieri pe fondul unei valori totale de tranzactionare de aproape 0,8 mil. lei (0.22 mil. euro). Impact a rectificat ieri comunicatul din ziua precedenta potrivit caruia ar fi castigat o licitatie pentru constructia unui ansamblu rezidential la Cluj-Napoca. De fapt, compania a ramas in cursa pentru acel contract alaturi de o alta firma. Si pe piata deal a avut loc o tranzactie cu titluri IMPACT BUCURESTI, valoarea acesteia fiind de 1,96 mil. lei (0,56 mil. euro) la un pret de 0,49 lei/actiune. Ultima tranzactie perfectata cu aceste titluri a avut loc la valoarea de 0,505lei/actiune.

Actiunile Companiei Hoteliere Interconntinental Romania s-au apreciat ieri cu aproximativ 4%. S-a tranzactionat un volum de aproximativ 12 milioane de actiuni, iar ultima tranzactie s-a perfectat la un pret de 0,153 lei/actiune. Valoarea totala de tranzactionare s-a ridicat la 1,8 mil. de lei (0,5 mil. euro), ceea ce reprezinta aproximativ 1,4% din capitalul social al companiei. In primul semestru al anului 2006, compania reusise sa isi diminueze pierderile cu jumatate fata de anul trecut. Cu toate acestea, titlul ramane caracterizat de o volatilitate crescuta ca rezultat al unei lichiditati scazute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO