Burse - Fonduri mutuale

Constructiile au raportat cele mai bune rezultate de pe Bursa in trimestrul al treilea

27.11.2007, 18:49 22

Companiile din sectorul de constructii au raportat in trimestrul al treilea printre cele mai bune rezultate dintre societatile cotate pe Bursa, cu toate ca per ansamblu cresterile s-au mai temperat fata de cele inregistrate in prima jumatatea a anului.
Potrivit unei analize ZF la nivelul celor mai importante 11 companii de constructii cotate pe Bursa, care au raportat pana in acest moment rezultatele, firmele luate in calcul au reusit sa-si dubleze in medie profiturile in perioada iulie-septembrie, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Companiile de constructii analizate au raportat in trimestrul al treilea afaceri in medie cu 90% mai mari decat in aceeasi perioada din 2006.
Rezultatele au fost ponderate cu cifrele de afaceri aferente pentru o mai mare relevanta. La nivelul primelor noua luni, firmele de constructii listate la Bursa si-au majorat profiturile in medie de peste sase ori, pe fondul avansului afacerilor de 2,5 ori.
Dinamica indicatorilor inregistrati de firmele din acest sector in acest an se situeaza cu mult peste cea raportata de alte companii de pe Bursa. De altfel, actiunile companiilor de constructii s-au numarat printre cele care au rezistat cel mai bine la valul de corectii din ultimele luni de la Bursa de Valori Bucuresti.
Astfel, titluri precum cele ale Transilvania Constructii din Cluj (COTR) sau Constructii Bihor Oradea (COBJ) si-au continuat nestingherite aprecierea in aceasta perioada, pe cand cele mai multe actiuni cotate pe piata RASDAQ inregistrau corectii semnificative.
Este de remarcat faptul ca cele mai mari companii de constructii de pe Bursa au inregistrat si printre cele mai bune rezultate in trimestrul al treilea. Impact Bucuresti (IMP) si-a majorat afacerile de cinci ori in aceasta perioada fata de intervalul iulie-septembrie din 2006, la 11,7 mil. euro, si a trecut pe profit cu 1,3 mil. euro.
Cel mai ridicat castig l-a inregistrat insa Comnord Bucuresti (COSC), care a raportat in trimestrul al treilea un profit net de 3,2 milioane de euro, dublu fata de perioada similara a anului trecut, iar afacerile companiei au urcat cu 26%, la 23,1 milioane de euro.
"Este un sector cu o cerere foarte mare si practic exista loc de crestere sustinuta pentru urmatorii 3-4 ani. Probabil, cea mai mare problema cu care se vor confrunta firmele de constructii este forta de lucru calificata, pentru ca sunt proiecte foarte mari care au termene stranse. Din acest motiv ma astept ca marjele de profit din acest sector sa se reduca, concomitent cu cresterea costurilor cu forta de munca", spune Adrian Danciu, seful departamentului de analiza din cadrul Broker Cluj.
Companiile de materiale de constructii au avut un trimestru trei mai slab in acest an, afacerile celor sapte firme din sector listate pe Bursa care au fost analizate reducandu-si in medie cu circa 10% marja in aceasta perioada.
Totusi, la nivelul indicatorilor de profitabilitate acestea si-au majorat castigurile in medie cu 85% in aceasta perioada.
"Sectorul de materiale de constructii a fost concurat mai mult de straini, importurile avand o cota importanta. Din acest motiv cred ca si afacerile acestor companii au inregistrat cresteri mai mici in acest an", considera Danciu. Cemacon Zalau (CEON) a fost in trimestrul al treilea una dintre cele mai performate companii din acest domeniu, reusind sa-si majoreze afacerile cu 30%, concomitent cu o crestere de opt ori a profitului net, la 0,7 milioane de euro.
O alta companie care a inregistrat rezultate in crestere este Ceramica Iasi (CERE), profitul realizat de producatorul de caramizi urcand de peste doua ori in aceasta perioada, la 1,4 milioane de euro, pe fondul unor afaceri mai mari cu 12%. Unul dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii listati pe Bursa, Prefab Bucuresti (PREH), a inregistrat un recul la nivelul afacerilor, indicator care s-a redus cu 41% in trimestrul al treilea, o scadere similara avand loc si la nivelul profitului obtinut de companie, care s-a redus cu 47%, la circa 1 milioan de euro.
Actiunile companiilor de constructii au urcat de cateva ori de la inceputul anului, atat pe seama rezultatelor obtinute in ultima perioada, cat si ca urmare a deschiderii conducerii acestora fata de piata prin majorari de capital si intentia de promovare a titlurilor acestora de pe piata RASDAQ la Bursa de Valori Bucuresti.
"Toate companiile cauta bani aat pe Bursa, cat si din alte surse pentru ca si-au dat seama ca cine reuseste sa se retehnologizeze si sa-si dezvolte capacitatile de productie primul are mult de castigat", este de parere Adrian Danciu.
Ceramica Iasi desfasoara in acest moment una dintre cele mai mari majorari de capital cu cash prin care vrea sa atraga de pe Bursa 15 mil. euro, pentru investitii in marirea capacitatii de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO