Burse - Fonduri mutuale

Congresul SUA sau preşedintele României, ce alegeri au impact pe bursa de la Bucureşti?

Nicolae Pascu, directorul general al societăţii de administrare STK Financial: Aş putea spune că pe bursa de la Bucureşti soarele răsare de la Vest

Nicolae Pascu, directorul general al societăţii de administrare STK Financial: Aş putea spune că pe bursa de la Bucureşti soarele răsare de la Vest

Autor: Roxana Pricop

05.11.2014, 00:06 633

Alegerile prezidenţiale din 2004 au fost singurele care au avut un impact asupra bursei de la Bucureşti pentru că au venit la „pachet“ cu un program de guvernare de introducere a cotei unice. În ceilalţi ani (2000 şi 2009) bursa a reacţionat limitat la rezultatele alegerilor, fiind mai conectată la evoluţia pieţelor externe decât cine va ieşi preşedintele României.

În acest an, rezultatele alegerilor pentru congresul american ar putea conta mai mult pentru investitorii de la bursa din Bucureşti decât rezultatele alegerilor prezidenţiale de pe 16 noiembrie, spun administratorii de fonduri.

Ziarul Financiar a calculat cum a evoluat indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, în lunile în care au avut loc alegeri prezidenţiale. Calculul a cuprins un interval de timp care să includă cele două scrutine, dar şi zilele de după anunţarea rezultatelor alegerilor. Cum bursa a fost redeschisă în 1995, iar indicele BET a fost lansat în 1997, calculele se referă la alegerile din anii 2000, 2004 şi din 2009.

Astfel, în luna alegerilor din anul 2000 (15 noiembrie-15 decembrie), BET a crescut cu 2,8%. Al doilea tur de scrutin a avut loc pe 10 decembrie 2000 şi a fost câştigat de candidatul PDSR Ion Iliescu. În 2004, indicele BET a crescut cu 12,7% în intervalul 15 noiembrie-15 decembrie. Al doilea tur de scrutin a avut loc pe 12 decembrie şi a fost câştigat de Traian Băsescu, candidatul alianţei DA care a propus un program de guvernare de reducere a fiscalităţi şi de introducere a cotei unice de impozitare. Cota unică de 16% a fost introdusă de la 1 ianuarie 2005.

„Bursele sunt în general avantajate de taxarea redusă şi mai puţin avantajate de o politică intervenţionistă din partea statului. Cred că sin­gurul an în care bursa a reacţionat la rezultatele ale­gerilor a fost 2004, pentru că alianţa DA a venit atunci cu un program de guvernare de reducere a taxelor“, a spus Nicolae Pascu, directorul general al societăţii de administrare STK Financial. Peste mai puţin de două săptămâni, pe 16 noiembrie, va avea loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 2014. Cei doi candidaţi sunt Victor Ponta, din partea uniunii PSD-UNPR-PC, şi Klaus Iohannis, din partea Alianţei Creştin-Liberale. Indicele BET a deschis luna noiembrie în uşoară scădere, în linie cu pieţele externe.

Până atunci însă, americanii au fost chemaţi ieri la urne pentru a alege noii membri ai Camerei Reprezentanţilor şi 36 dintre cei 100 de membri ai Senatului. Noul congres îşi va începe legislatura în ianuarie, pentru ultimii doi ani de mandat ai lui Barack Obama. În cărţi pentru a câştiga cele mai multe locuri în congres sunt republicanii, în detrimentul democraţilor reprezentaţi de preşedintele SUA Barack Obama. Republicanii sunt adepţii unor politici monetare mai restrictive, iar investitorii de peste Ocean îşi fac deja calcule cu privire la ce acţiuni ar putea fi avantajate de viitorii câştigători ai alegerilor.

„Rezultatele alegerilor din America sunt mai importante decât cele locale pentru că mişcările de capital din cea mai mare economie a lumii vor afecta direct sau indirect piaţa locală. Investitorii străini au putere financiară mai mare decât cei locali, şi de aici vine orientarea bursei de la Bucureşti către ceea ce se întâmplă pe pieţele externe. Aş putea spune că pe bursa de la Bucureşti soarele răsare de la Vest“, a conchis managerul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO