Burse - Fonduri mutuale

Companiile listate, mai profitabile in T2

21.08.2007, 19:01 12

Profiturile nete cumulate ale companiilor listate pe Bursa au urcat in trimestrul al doilea din acest an cu 11,9%, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Astfel, emitentii de valori mobiliare de la Bursa au mai recuperat din castig, dupa ce in primul trimestru din acest an profiturile acestora inregistrasera un recul, respectiv s-au diminuat cu 33%.
In perioada aprilie-iunie, afacerile totale ale companiilor si veniturile societatilor financiare listate au scazut cu 1,2%, dupa un avans de 11,3% in primele trei luni din acest an.
"M-as bucura mai mult la o crestere a profitului decat a afacerilor sau veniturilor realizate de companii, desi nici dezvoltarea acestora nu este de neglijat", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.
El este de parere ca firmelor romanesti le vor mai trebui inca 2-3 ani pentru a se adapta la aceste schimbari cauzate de aderarea la UE.
"Trebuie sa luam in calcul faptul ca 2007 este un an destul de greu pentru companiile romanesti. Dupa aderare se schimba multe dintre domeniile de business, firmele sunt concurate mai puternic ca urmare a deschiderii fata de pietele din regiune si din punct legislativ integrarea aducand foarte multe schimbari", spune Pasol.
Daca in primul trimestru companiile de la Bursa s-au concentrat mai mult pe o expansiune a activitatii in detrimentul profitabilitatii, datele transmise de Bursa de Valori Bucuresti de la jumatatea anului arata ca in partea a doua a acestui an companiile s-au orientat mai mult pe cresterea productivitatii si eficientizarea activitatii, la o rata medie a profitului net de 13,2% in aceasta perioada, fata de un randament mediu de 9,2% in primele trei luni din acest an.
"Randamentele inregistrate de companiile de la Bursa sunt mari daca luam in considerare faptul ca ponderea cea mai mare este data de companiile industriale, unde randamentele nu sunt asa de ridicate", considera Razvan Pasol.
Rezultatele au fost influentate intr-o mare masura de activitatea Petrom, care a inregistrat in trimestrul al doilea un regres mai pronuntat, afacerile celei mai mari companii din Romania diminuandu-se cu 16% in aceasta perioada.
Sistemul bancar, reprezentat pe Bursa in principal de BRD si Banca Transilvania, a reusit totusi sa redreseze balanta, acestea inregistrand cresteri importante la capitolul venituri si castiguri in trimestrul al doilea.
Astfel, Banca Transilvania aproape si-a dublat veniturile totale in perioada aprilie-iunie, iar cele realizate de BRD s-au majorat cu 34% in aceeasi perioada.
Daca excludem activitatea celor doua mari companii de pe Bursa, Petrom si BRD, ritmul de crestere al profitului a urcat usor in trimestrul al doilea, la 21,4%, de la 19,8% in primele trei luni din acest an, adica s-a pastrat in jurul unui ritm mediu de 20% obisnuit pentru Bursa noastra, dar mult peste valorile obtinute pe pietele dezvoltate, sunt de parere brokerii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO