Burse - Fonduri mutuale

Companiile listate din energie pregătesc dividende record

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Radu Bostan

14.01.2015, 00:07 2710

Majoritatea companiilor energetice listate la Bu­cu­reşti sunt în cărţi pentru a distribui cele mai mari dividende din istorie, după un an 2014 în care firmele de utili­tăţi s-au întrecut în raportarea unor profituri record. Liderii sunt transportatorii de resurse energetice - Trans­electrica, Transgaz şi Conpet - care îşi permit să ofere randamente la dividende de peste 10%, potrivit estimărilor ZF.

„Cele mai bune randamente la dividende se arată în prezent cele la Transelectrica şi Transgaz, care în baza creş­terii de tarife vor avea rezultate foarte bune în anul 2014. La rate de distribuţie de 70%-75% din profit, randamentele nete ale dividendelor în aceste cazuri sunt de 10-11%“, crede Daniela Ropotă, analist la Intercapital Invest.

În condiţiile în care acţiunile transportatorilor de energie s-au apreciat anul trecut şi cu 80%, investitorii va trebui să decidă între a vinde titlurile în piaţă şi a marca profitul imediat sau a le mai ţine pentru a încasa dividendele. Oricare opţiune ar aduce un câştig mai mare decât plasarea economiilor în depozite bancare, unde dobânda pe un an la un cont în lei este de maximum 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO