Burse - Fonduri mutuale

Companiile de constructii de pe RASDAQ si-au inzecit castigurile la semestru

Companiile de constructii de pe RASDAQ si-au inzecit castigurile la semestru

Click pentru imaginea intreaga

06.09.2007, 17:50 41

Companiile din domeniul constructiilor au fost in acest an printre principalele atractii de pe piata RASDAQ, inregistrand cresteri spectaculoase.
Cresterea accelerata la nivelul profitabilitatii a fost sustinuta de ritmul alert de dezvoltare al firmelor de constructii, afacerile cumulate ale companiilor analizate majorandu-se in aceeasi perioada de peste doua ori.
Producatorii de materiale de constructii listati pe bursa au inregistrat in prima jumatate a anului profituri in medie de sase ori mai ridicate, in conditiile in care cifrele de afaceri cumulate ale acestora au avansat cu 38%.
Analiza a cuprins 21 dintre cei mai importanti si lichizi emitenti din sectorul de constructii si de materiale de constructii cotati pe piata RASDAQ care au prezentat rezultatele financiare pana la acest moment. Profiturile nete au fost ponderate cu cifrele de afaceri aferente pentru o mai mare relevanta a rezultatelor.
Daca pana acum constructiile au fost sustinute de piata imobiliara, specialistii din domeniu sunt de parere ca sectorul va fi sprijinit in continuare de investitiile in infrastructura finantate cu fonduri europene.
"Piata constructiilor va continua sa creasca in ritmul actual, de circa 25-30% pe an, inca doi-trei ani, dupa care ritmul de crestere ar putea sa incetineasca. Insa vor urma inca zece ani de crestere sustinuta a pietei, datorita investitiilor din infrastructura care trebuie sa fie derulate in urmatorii ani", a declarat Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).
Managerii companiilor de constructii spun ca marile proiecte finantate cu banii Uniunii Europene de-abia acum incep sa-si faca aparitia.
"Am beneficiat de o vreme favorabila, insa, din pacate, cea mai mare parte a lucrarilor publice vor fi licitate in partea a doua a acestui an, iar rezultatele se vor vedea probabil mai mult la inceputul anului viitor. Spre exemplu, din 36 de lucrari finantate cu fonduri europene, la 32 dintre acestea de-abia acum incep sa se organizeze licitatii", spune Horatiu Cercel, directorul general si actionarul majoritar al grupului de firme Concefa din Sibiu.
Indicatorii la nivelul companiilor analizate se situeaza cu mult peste cresterea de ansamblu a sectorului de constructii, care a avansat in primele sapte luni cu 30%.
Marja profitului net (raportat la cifra de afaceri) a firmelor de constructii s-a majorat in primele sase luni la 7,3%, de la 2,1% in aceeasi perioada din 2006.
Pe de alta parte, producatorii de materiale de constructii sunt mai profitabili, rata medie de rentabilitate a acestora urcand la 10,8% in primul semestru, de la nivelul de 4,6%, consemnat in aceeasi perioada a anului trecut.
Rezultatele foarte bune ale companiilor de constructii cotate pe piata RASDAQ au atras atentia investitorilor care s-au vazut pe bursa prin cresteri impresionante inregistrate in acest an.
De altfel, pana la inceputul acestui an nici nu se realizau mai mult de cateva tranzactii pe an cu actiunile celor mai multi dintre acesti emitenti, ei devenind mai lichizi pe fondul interesului manifestat in primul rand fata de rezultate.
Dintre producatorii de materiale de constructii importanti care nu au prezentat inca rezultatele la sase luni se numara Simcor Oradea (SIOR) si Cars Tarnaveni (CARS).
Comnord Bucuresti, care este in prezent cea mai mare companie de constructii cotata pe piata RASDAQ, cu o capitalizare de peste 300 mil. euro, a obtinut in primele sase luni un profit net de 4,2 mil. euro, de aproape 10 ori peste cel realizat in perioada similara din 2006 pe fondul avansului afacerilor cu 138%, la 39,3 mil. euro. O alta companie care a raportat rezultate foarte bune la semestru este firma de constructii SCT Bucuresti a carei cifra de afaceri a urcat de peste cinci ori, la 20,5 mil. euro, iar profitul net s-a majorat la 2,9 mil. euro, de la unul de circa 90.000 de euro in primele sase luni din 2006.
Brokerii sunt de parere ca investitiile in cele mai multe dintre actiunile companiilor de constructii raman atractive pe termen mediu si lung pentru ca valorile la care acestea sunt cotate pe piata sunt sustinute de rezultatele pe care le raporteaza.
"Chiar daca firmele din constructii sunt evaluate la PER-uri (n.r. pret raportat la profit pe actiune) ridicate, sa spunem de peste 20, daca-si mentin ritmurile de crestere intr-un an sau doi ar ajunge sa fie evaluate la indicatori mult mai scazuti", spune Adrian Ceuca, directorul adjunct al Broker Cluj, societate de brokeraj care detine pachete importante la unele dintre companiile de constructii de pe RASDAQ.
El a precizat ca mai exista societati din aceste domenii cu rezultate bune, dar "nedescoperite" inca de investitori si de aceea foarte putin tranzactionate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO