Burse - Fonduri mutuale

Cocor urca investitiile cu modernizarea la 26 mil. euro din cauza majorarii costurilor

07.07.2008, 19:09 25

Cocor Bucuresti, companie care detine si administreaza centrul comercial cu acelasi nume din Capitala aflat in curs de modernizare si extindere, va aloca o suma mai mare pentru investitiile necesare acestui proces, pana la valoarea de 25,85 milioane de euro, fara TVA, ca urmare a majorarii costurilor cu materiile prime si serviciile de constructii.
"Bugetul de investitii a fost facut in noiembrie 2006 si de atunci au crescut preturile la ciment, otel, forta de munca si licitatiile pe care le-am facut in martie-aprilie ne-au adus la valoarea actuala de piata a acestor investitii", a precizat Dan Barbulescu, presedintele Cocor Bucuresti. Anterior, conducerea avea in vedere realizarea unui volum de investitii de 18 mil. euro in modernizarea centrului comercial si 9 mil. euro pentru dezvoltarea unui teren pe care societatea il detine in Bucuresti.
"Am decis sa mai intarziem dezvoltarea terenului si resursele destinate in prima faza a acestui proiect sa fie alocate respectiv catre modernizarea Cocor", spune Barbulescu.
El a precizat ca la majorarea bugetului de investitii al Cocor au stat si anumite solutii tehnice care nu au fost luate in calcul la bugetul initial.
Investitiile in modernizarea centrului comercial vor fi acoperite in cea mai mare parte din credite, in acest scop firma urmand sa contracteze credite in dolari la echivalentul a 19 mil. euro, pe o perioada de un an, reprezentand maxim 85% din totalul investitiilor cu acest proiect. Totodata, Cocor se va imprumuta cu inca 2,5 mil. euro pentru a-si finanta activitatea curenta, respectiv va atrage 0,85 mil. euro de la banci pentru refinantarea unui credit de investitii pentru achizitia unui teren.
"Lucrarile decurg conform planului. In luna octombrie din acest an urmeaza sa fie finalizata consolidarea cladirii, iar in septembrie 2009 sa fie deschis magazinul", spune Barbulescu.
Cocor a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 15,8 milioane de lei (4,7 milioane de euro), in crestere cu aproape 20% fata de 2006, iar profitul net a urcat de 4,6 ori, la 23,4 milioane de lei (peste 7 milioane de euro). Firma estimeaza pentru 2008 o scadere a afacerilor cu 53%, la 7,8 milioane de lei, intrucat magazinul va fi inchis pentru modernizari.
Cocor este controlata de SIF Muntenia, cu 18,9%, alti actionari importanti fiind Liviu Ursan, cu 13,5% din actiuni, Daniel Stoica, cu o participatie de 13,32% si fondul de investitii Broadhurst cu o detinere de 11,4% din companie.

Cocor cere blocarea actiunilor SIF3 din majorare
Cocor a solicitat Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM) sa blocheze din nou titlurile emise din majorarea de capital derulata de SIF Transilvania (SIF 3), dupa ce aceasta a decis pentru prima data, saptamana trecuta, sa de-a drumul la tranzactionarea lor.
Cocor a justificat cererea de blocare a acestor titluri prin faptul ca pe rol se afla un alt proces in care este contestata aceasta operatiune si care, in opinia Cocor, s-ar putea incheia cu invalidarea majorarii de capital a SIF Transilvania.
Decizia de saptamana trecuta a CNVM de deblocarea a pachetului SIF3 a venit dupa ce SIF Transilvania a castigat recent procesul intentat de Cocor privind contestarea acestei operatiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO