Burse - Fonduri mutuale

CNVM spune ca evaluarile pentru ofertele Rompetrol si Petros n-au fost intocmite corect si trebuie refacute

CNVM spune ca evaluarile pentru ofertele Rompetrol si Petros n-au fost intocmite corect si trebuie refacute
22.10.2009, 23:30 37

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a respins ierirapoartele de evaluare primite de la grupul Rompetrol aferentecompaniilor Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services -Petros (PTR) si a solicitat refacerea acestora, fapt ce ar puteaintarzia derularea ofertelor cu inca doua saptamani.

"Ofertele au fost depuse, pretul este in plic si nu a fostdeschis, l-am trimis inapoi. Noi am analizat doar rapoartele deevaluare si am constatat ca acestea nu au respectat criteriile.Evaluarea nu a luat in considerare si abordarea pe baza de veniturisau cash flow, cum se mai numeste, si au fost intocmite pe bazaindicatorilor la nivel consolidat, nu la nivel individual, asa cumam cerut", a precizat Bogdan Chetreanu, comisar la ComisiaNationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Comisia a cerut ca rapoartele de evaluare pentru ofertelepublice ale Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services sa serefaca de catre un alt evaluator, utilizand si abordarea pe baza devenituri, raport realizat in conformitate cu standardeleinternationale de evaluare, iar calculul activului net pe actiunesa se reia luand in considerare situatiile financiare individualeale celor doua companii.

"Daca noile rapoarte de evaluare nu vor fi depuse intr-un timprezonabil, ii vom atentiona", a mai spus Chetreanu.

Potrivit specialistilor din piata, refacerea unor astfel deevaluari ar putea dura circa doua saptamani.

CNVM a retras ieri de la tranzactionare titlurile RRC si PTRincepand cu ora 13:00 si nu le-a mai dat drumul pana la finalulsedintei pentru ca investitorii sa fie corect informati cu privirela deciziile luate de institutie.

Actiunile Rompetrol Rafinare au crescut ieri cu 1,7%, pana la unnivel de 0,0655 lei/actiune, atingand un nou maxim pentru ultimulan de zile, iar titlurile Rompetrol Well Services au castigat 2,4%,ultima data fiind tranzactionate la un pret de 0,472 lei, aproapede maximul atins la inceputul lunii.

Titlurile Rompetrol Rafinare au consemnat in acest an una dintrecele mai mari avansuri pe fondul speculatiilor privind pretul pecare grupul Rompetrol l-ar putea avansa minoritarilor in oferta depreluare a companiei, de la finele anului trecut acestea urcand depeste 3 ori.

Initial, grupul Rompetrol avea termen pana pe 29 august pentru atrimite documentatiile de oferta in cazul celor doua companii, insaCNVM a prelungit termenul pana pe 8 octombrie.

Ulterior grupul Rompetrol a depus in termenul prevazut ofertele,iar rapoartele de evaluare ale acestora au fost analizate de CNVM,care a descoperit faptul ca nu sunt intocmite corect.

In 2007, KazMunaiGaz a cumparat 75% din grupul Rompetrol,actionarul majoritar al Rompetrol Rafinare si Rompetrol WellServices, printr-o tranzactie in valoare de 1,6 miliarde dedolari.

In luna iunie din acest an, omul de afaceri Dinu Patriciu avandut catre KazMunaiGaz participatia de 25% pe care o mai detineala The Rompetrol Group, iar prin aceasta tranzactie compania destat din Kazahstan a ajuns sa detina integral grupul petrolier.

CNVM a cerut grupului Rompetrol sa includa in documentatia deoferta a companiilor si valorile tranzactiilor prin careKazMunaiGaz a preluat compania lui Patriciu.

Actionarii minoritari ai RRC si PTR au sustinut in ultimele lunica pretul din cele doua oferte trebuie sa tina cont de valoareaacestor tranzactii, care potrivit lor, in cazul Rompetrol Rafinareindica un pret de peste 0,1 lei/actiune.

Fondul olandez de investitii MEI, cel mai mare actionar alcompaniei Rompetrol Well Services (PTR), cu 5,95% din actiuni,considera ca "valoarea corecta" a actiunilor este de 1,22 lei, inurma unei evaluari proprii, iar un pret mai mic de 1 leu/actiune inoferta Rompetrol pentru aceasta companie ar fi nerezonabil.

Grupul Rompetrol controleaza 51% din actiunile Rompetrol WellServices si detine 75,32% din actiunile Rompetrol Rafinare, pentrurestul de pana la 100% urmand sa inainteze oferte catre actionariiminoritari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO