CNVM spune ca evaluarile pentru ofertele Rompetrol si Petros n-au fost intocmite corect si trebuie refacute

Autor: Adrian Cojocar 22.10.2009

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a respins ieri rapoartele de evaluare primite de la grupul Rompetrol aferente companiilor Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services - Petros (PTR) si a solicitat refacerea acestora, fapt ce ar putea intarzia derularea ofertelor cu inca doua saptamani.

"Ofertele au fost depuse, pretul este in plic si nu a fost deschis, l-am trimis inapoi. Noi am analizat doar rapoartele de evaluare si am constatat ca acestea nu au respectat criteriile. Evaluarea nu a luat in considerare si abordarea pe baza de venituri sau cash flow, cum se mai numeste, si au fost intocmite pe baza indicatorilor la nivel consolidat, nu la nivel individual, asa cum am cerut", a precizat Bogdan Chetreanu, comisar la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Comisia a cerut ca rapoartele de evaluare pentru ofertele publice ale Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services sa se refaca de catre un alt evaluator, utilizand si abordarea pe baza de venituri, raport realizat in conformitate cu standardele internationale de evaluare, iar calculul activului net pe actiune sa se reia luand in considerare situatiile financiare individuale ale celor doua companii.

"Daca noile rapoarte de evaluare nu vor fi depuse intr-un timp rezonabil, ii vom atentiona", a mai spus Chetreanu.

Potrivit specialistilor din piata, refacerea unor astfel de evaluari ar putea dura circa doua saptamani.

CNVM a retras ieri de la tranzactionare titlurile RRC si PTR incepand cu ora 13:00 si nu le-a mai dat drumul pana la finalul sedintei pentru ca investitorii sa fie corect informati cu privire la deciziile luate de institutie.

Actiunile Rompetrol Rafinare au crescut ieri cu 1,7%, pana la un nivel de 0,0655 lei/actiune, atingand un nou maxim pentru ultimul an de zile, iar titlurile Rompetrol Well Services au castigat 2,4%, ultima data fiind tranzactionate la un pret de 0,472 lei, aproape de maximul atins la inceputul lunii.

Titlurile Rompetrol Rafinare au consemnat in acest an una dintre cele mai mari avansuri pe fondul speculatiilor privind pretul pe care grupul Rompetrol l-ar putea avansa minoritarilor in oferta de preluare a companiei, de la finele anului trecut acestea urcand de peste 3 ori.

Initial, grupul Rompetrol avea termen pana pe 29 august pentru a trimite documentatiile de oferta in cazul celor doua companii, insa CNVM a prelungit termenul pana pe 8 octombrie.

Ulterior grupul Rompetrol a depus in termenul prevazut ofertele, iar rapoartele de evaluare ale acestora au fost analizate de CNVM, care a descoperit faptul ca nu sunt intocmite corect.

In 2007, KazMunaiGaz a cumparat 75% din grupul Rompetrol, actionarul majoritar al Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, printr-o tranzactie in valoare de 1,6 miliarde de dolari.

In luna iunie din acest an, omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut catre KazMunaiGaz participatia de 25% pe care o mai detinea la The Rompetrol Group, iar prin aceasta tranzactie compania de stat din Kazahstan a ajuns sa detina integral grupul petrolier.

CNVM a cerut grupului Rompetrol sa includa in documentatia de oferta a companiilor si valorile tranzactiilor prin care KazMunaiGaz a preluat compania lui Patriciu.

Actionarii minoritari ai RRC si PTR au sustinut in ultimele luni ca pretul din cele doua oferte trebuie sa tina cont de valoarea acestor tranzactii, care potrivit lor, in cazul Rompetrol Rafinare indica un pret de peste 0,1 lei/actiune.

Fondul olandez de investitii MEI, cel mai mare actionar al companiei Rompetrol Well Services (PTR), cu 5,95% din actiuni, considera ca "valoarea corecta" a actiunilor este de 1,22 lei, in urma unei evaluari proprii, iar un pret mai mic de 1 leu/actiune in oferta Rompetrol pentru aceasta companie ar fi nerezonabil.

Grupul Rompetrol controleaza 51% din actiunile Rompetrol Well Services si detine 75,32% din actiunile Rompetrol Rafinare, pentru restul de pana la 100% urmand sa inainteze oferte catre actionarii minoritari.