Burse - Fonduri mutuale

CNVM pregateste schimbarea la fata a fondurilor de investitii

22.08.2008, 20:05 17

Distributia prin internet si telefon, investitiile in fonduri imobiliare, tranzactionarea fondurilor inchise la Bursa - care au devenit traditie pe pietele de capital europene, sunt printre cele mai importante modificari aduse industriei autohtone de investitii in proiectul de Regulament.
Modificarea Regulamentului 15 din 2004, care stabileste modul de functionare a fondurilor de investitii, societatilor de administrare si a SIF-urilor, este unul dintre cele mai importante evenimente de anul acesta, asteptat indelung de administratori si investitori in egala masura.
Administratori precum SIRA, Target Asset Management si-au amanat proiectele de lansare a noi produse, in asteptarea versiunii actualizate a regulamentului.
Mai mult, versiunea "veche" a regulamentului incuraja comportamente speculative prin reglementarile inexacte legate de modul de calcul al valorii unitare a activului net (VUAN), inregistrarea actiunilor gratuite, a dividendelor in activele fondurilor, spun administratorii.
Propunerile de corelare a legislatiei cu evolutia industriei fondurilor mutuale au fost demarate de catre administratorii de fonduri inca de acum doi ani, motivand ca versiunea reglementarilor in vigoare franeaza ritmul de dezvoltare al pietei.
Proiectul de regulament include pentru prima oara o clasificare a fondurilor mutuale, care pana in prezent au fost clasificate dupa normele Asociatiei Europene a Administratorilor de Fonduri (European Fund and Asset Management Association).
Categoriile de fonduri raman aceleasi - monetare, de obligatiuni, de actiuni, insa in Proiectul de regulament sunt clasificate in functie de plasamentele dominante si nu dupa gradul de risc. Fondurile deschise de investitii specializate (actiuni, obligatiuni, monetare) investesc cel putin 60% din activul lor in clasa de active corespunzatoare, in timp ce fondurile deschise diversificate investesc pana la 50% din valoarea activelor intr-o clasa de instrumente financiare. Astfel limita de expunere pe clasa de titluri dominanta a coborat de la 66% din active la 60% pentru fondurile de actiuni si de la 90% la 60% pentru fondurile de obligatiuni.
Si in cazul fondurilor inchise de investitii au loc importante modificari. Nu mai exista fonduri inchise destinate investitorilor calificati, ci doar fonduri inchise clasificate in functie de plasamentele dominante, de politica de investitii si modalitatea de atragere de resurse (publica sau privata).
Reglementarea fondurilor de investitii imobiliare si a fondurilor inchise tranzactionate sunt alte doua premiere ale proiectului de regulament. Fondurile de investitii imobiliare nu pot detine mai mult de 20% din valoarea activelor sale intr-un singur activ imobiliar, limita care apare si in versiunea veche a regulamentului.
Evaluarea activelor imobiliare, unul dintre punctele nevralgice ale vechiului regulament, se va efectua de un evaluator independent, membru ANEVAR si inscris in Registrul CNVM.
Modalitatea de evaluare a activelor imobiliare se va pastra pe o perioada de minimum 3 ani. De asemenea, achizitionarea sau vanzarea de active imobiliare in numele fondului nu se poate face la un pret care este cu mai mult de 10% mai mare, respectiv mai mic decat cel determinat de catre un evaluator indepedent.
In contextul reglamentarilor in vigoare, singurul fond imobiliar de pe piata Imoplus nu a supravietuit mai mult de doi ani din cauza lipsei unor instructiuni clare despre modul de calcul al activelor nete, al randamentelor.
Existenta unei reglementari specifice va duce insa la dezvoltarea acestei categorii de fonduri. Certinvest si Target Asset Management au in plan lansarea unor fonduri imobiliare.
Relaxarea normelor privind distributia fondurilor de investitii va impulsiona in special administratorii care nu fac parte din grupuri bancare si care, pentru a-si vinde fondurile, platesc comisioane destul de consistente. Distributia fondurilor prin agenti, internet si telefon este insa supusa unor masuri de precautie.
Agentii, autorizati de CNVM si reprezentanti ai unei singure societati de administrare, vor face doar distributia "primara": vor prezenta investitorului documentele fondului, dar nu vor fi implicati in operatiunile de incasari si plati. In ceea ce priveste distributia prin internet si telefon, prima subscriere a investitorului la un fond mutual se face numai dupa confirmarea primirii de catre investitor a prospectului simplificat. Pentru subscrierile si rascumpararile ulterioare prin telefon, societatea de administrare are obligatia pastrarii inregistrarilor convorbirilor telefonice cu clientii pe o perioada de minimum cinci ani.
Faptul ca in prospectul de emisiune al fondului va fi stabilit momentul zilei pana la care se va calcula valoarea unitara a activului net (VUAN) va inlatura comportamentele speculative ale investitorilor.
In prezent, VUAN-ul se calculeaza dupa informatii vechi de doua sau trei zile, astfel ca investitorul poate anticipa evolutia activului net.
Pana miercuri, 27 august, proiectul este supus dezbaterii publice. Aprobarea versiunii finale "depinde in mod direct de volumul si complexitatea observatiilor primite", potrivit reprezentantilor CNVM.

Ce aduce nou modificarea Regulamentului vechi:
Relaxarea normelor privind publicitatea prin radio si televiziune
Distributie prin agenti, reprezentanti exclusiv ai societatii de administrare
Subscrieri si rascumparari prin telefon si internet
Clasificarea fondurilor mutuale in functie de investitiile in instrumente financiare (actiuni, obligatiuni, titluri de stat) care depasesc 60% din active
Clasificarea fondurilor inchise de investitii dupa politica de investitii, modul de atragere a resurselor si dupa plasamentele dominante
Reglementarea fondurilor de investitii imobiliare
Reglementarea fondurilor inchise de investitii admise la tranzactionare
Administratorul fondului, in acord cu depozitarul, poate stabili momentul zilei pana la care se va calcula valoarea unitara a activului net (VUAN)
Transparenta sporita in relatia dintre administrator si investitor
Societatile de Investitile Financiare (SIF-uri)
pot investi in actiunile fondurilor inchise admise la tranzactionare
Conducerea efectiva a SIF-urilor trebuie asigurata de cel putin doi conducatori care trebuie sa aiba cel putin un inlocuitor
Inregistrarea dividendelor/ actiunilor fara contraprestatie in bani in activul fondurilor deschise se realizeaza la data ex-dividend (prima zi in care cei care cumpara actiunile nu mai beneficiaza de dividende sau nu mai pot participa la majorarea de capital)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO