Burse - Fonduri mutuale

CNVM lasa in aer companii de 5 mld. euro

31.07.2008, 18:41 10

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat saptamana trecuta constituirea sistemului alternativ de tranzactionare administrat de Bursa de Valori Bucuresti si a decis ca toate companiile listate pe RASDAQ sa fie transferate pe acest sistem.
Proiectul adoptat ignora insa propunerile BVB, care prevedeau constituirea unei noi categorii a pietei reglementate, RASDAQ-Star, unde ar fi urmat sa fie transferate cele mai tranzactionate 400 de companii de pe RASDAQ, aruncand astfel companii importante, precum Prospectiuni Bucuresti sau Albalact Alba Iulia, pe o piata nereglementata, cu cerinte de raportare mult mai scazute si cu mai putine reguli care sa protejeze investitorii, chiar decat pe piata RASDAQ.
Decizia CNVM a starnit proteste din partea reprezentantilor Bursei de Valori, dar si a investitorilor, care sustin ca proiectul, in forma actuala, lasa loc de abuzuri din partea actionarilor majoritari in detrimentul micilor investitori si cer adoptarea proiectului in forma propusa de BVB.
"Consideram ca aplicarea acestui Cod al pietei alternative in absenta aprobarii completarilor la Codul BVB ca Operator de Piata (completari referitoare la segmentul de piata reglementata - Piata Rasdaq Star) si transferul tuturor societatilor tranzactionate in prezent pe Piata Rasdaq pe o piata nereglementata (ATS) constituie un grav abuz in dauna investitorilor pe piata de capital din Romania, in conditiile in care acesti investitori au achizitionat titluri financiare emise de companiile listate pe Piata Rasdaq, cunoscand ca ele apartin unei piete reglementate, astfel cum aceasta institutie este definita si reglementata de Directivele Europene in materie", se arata intr-un comunicat emis de Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) si casa de avocatura Dutescu si Asociatii.
In prezent, pe piata RASDAQ sunt listate circa 1.800 de companii, cu o capitalizare totala de peste 5 miliarde de euro. Dintre acestea, peste 150 de companii sunt tranzactionate zilnic, in conditiile in care pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti se tranzactioneaza circa 50. Valoarea medie a tranzactiilor zilnice realizate pe RASDAQ de la inceputul anului depaseste 2 mil. euro, in timp ce pe BVB media tranzactiilor zilnice este de 9,2 milioane de euro.
Pe RASDAQ sunt listate companii importante, care au atras un interes ridicat din partea investitorilor locali, dar si din partea fondurilor straine de investitii, care au investit sume importante in ultimii doi ani. Unele sunt mai mari si mai tranzactionate decat multe dintre titlurile listate pe piata principala a BVB, cum ar fi compania de prospectiuni geologice Prospectiuni Bucuresti (PRSN), compania de constructii Comnord Bucuresti (COSC), ambele cu valori de peste 100 de milioane de euro, producatorul de lactate Albalact Alba Iulia (ALBZ), cu tranzactii zilnice de peste 100.000 de euro, sau producatorul de placi ceramice Ceramica Iasi (CERE).
"Transformarea acestei piete intr-un sistem alternativ de tranzactionare ar afecta puternic imaginea intregii piete de capital din Romania, fapt cu atat mai grav cu cat el s-ar produce in contextul crizei financiare mondiale", sustine Asociatia Investitorilor.
Aceasta mai reclama si faptul ca modalitatea retragerii de la tranzactionare de pe piata alternativa, astfel cum este stipulata in proiectul de modificare a Codului BVB aprobat de CNVM, "deschide calea unor abuzuri din partea actionarilor majoritar si a consiliilor de administratie ale emitentilor tranzactionati in prezent pe Piata Rasdaq, acestia putand impune o delistare mascata prin nerespectarea prevederilor Codului ATS sau prin neincheierea contractelor cu Bursa de Valori Bucuresti sau cu Depozitarul Central".
Reprezentantii CNVM sustin insa ca decizia Comisiei nu schimba cu nimic situatia de pana acum.
"Nu se intampla nimic in ceea ce priveste conditiile de transparenta sau cu regulile de delistare, care raman aceleasi ca si pana acum. Legea spune ca actiunile se pot tranzactiona pe o piata reglementata sau pe un sistem alternativ de tranzactionare, iar noi acordam pietei RASDAQ statutul de ATS", a declarat pentru ZF Radu Toia, director general al directiei de autorizare si reglementare din cadrul CNVM.
El sustine ca si pana acum piata RASDAQ a functionat dupa reguli similare unui sistem alternativ de tranzactionare, iar decizia CNVM nu face decat sa clarifice acest lucru.
Reprezentantii BVB sustin ca vor sustine in continuare proiectul prin care companiile listate pe RASDAQ, care indeplinesc criteriile legale de eligibilitate pentru o piata reglementata, sa fie admise de drept intr-o categorie a pietei reglementate numita RASDAQ-Star.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO