Burse - Fonduri mutuale

CNVM ar putea incheia anul pe minus, dupa doi ani de profit

CNVM ar putea incheia anul pe minus, dupa doi ani de profit

Click pentru imaginea intreaga

30.06.2008, 19:10 14

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a incheiat anul trecut cu un excedent bugetar in valoare de 25 de milioane de lei (7,5mil. euro), rezultat sustinut in principal de evolutia Bursei de Valori, care a inregistrat in 2007 o crestere semnificativa a tranzactiilor.
"Excedentul bugetar va fi investit in constructia unui sediu nou, demers pe care incercam sa il punem in practica de mai mult timp", a declarat Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
Veniturile obtinute de autoritatea de reglementare a pietei de capital au fost de 58,5 milioane de lei (17,5 mil. euro) in 2007, mai mult cu 26% fata de prevederile initiale, in timp ce cheltuielile au fost de 33,5 milioane de lei (10 mil. euro).
Potrivit raportului anual de activitate, intensificarea activitatii de tranzactionare la Bursa ca urmare a dinamicii si nivelurilor atinse de principalii indicatori bursieri, cresterea lichiditatii generale a pietei de capital s-a concretizat pe parcursul anului 2007 intr-o evolutie favorabila, peste nivelul prognozat, a mai multor categorii de venituri.
Principalele surse de finantare ale Comisiei sunt veniturile obtinute din comisioanele aplicate tranzactiilor de pe pietele reglementate. Aproape toate categoriile de venituri au raportat depasiri ale prevederilor initiale.
Astfel, veniturile din tranzactiile derulate pe pietele reglementate si pe sistemele alternative de tranzactionare au inregistrat o crestere de peste 30%, influentand astfel media de realizare a veniturilor totale curente pe intreg anul 2007. Aceasta influenta este cu atat mai evidenta cu cat ponderea veniturilor realizate din aceasta sursa reprezinta aproximativ 34% din totalul realizarilor pe 2007. Fata de anul 2006, incasarile din cota de 0,08% din valoarea tranzactiilor derulate pe pietele reglementate au fost cu aproximativ 71% mai mari in anul 2007, respectiv 8,3 milioane de lei in 2006 fata de 14,1milioane de lei, scrie in raport.
Veniturile din valoarea activului net al organismelor de plasament colectiv au fost depasite fata de previziuni cu 32,33%. Veniturile obtinute de Comisie din valoarea ofertelor publice de cumparare/ preluare au inregistrat un grad de realizare de 268,6% ca urmare a inregistrarii unui grad de incasare foarte bun al ofertelor publice de cumparare de 171,1%, veniturile din valoarea ofertelor publice de preluare fiind depasite cu 175,4%.
Dupa doi ani consecutivi de excedente bugetare, in 2007 de 25 de milioane de lei si de 17 milioane de lei in 2006, anul acesta Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare ii va fi mult mai greu sa atinga aceleasi performante, in principal din cauza corectiilor bursiere de amploare de anul acesta care au redus vizibil atat veniturile intermediarilor, cat si tranzactiile bursiere. Pentru 2008 bugetul Comisiei prevede venituri in valoare de 65,72 milioane de lei (18,56 mil. euro) si cheltuieli de 65,52 milioane de lei (18,5 mil. euro).
"Anul 2008 va fi un an mai dificil. Privind la evolutia pietei de capital de anul acesta, pot spune ca nu sunt sanse sa atingem prevederile privind veniturile. Pe primele cinci luni, executia bugetului de venituri si cheltuieli este mult sub prevederile initiale. Anul acesta sunt sanse ca veniturile curente sa nu depaseasca cheltuielile, pe fondul unui evolutii slabe a Bursei", a continuat presedintele CNVM.
Nu doar veniturile Comisiei vor raporta scaderi importante anul acesta, ci si veniturile intermediarilor. Despre necesitatea reducerii comisioanelor de tranzactionare-masura menita sa protejeze veniturile investitorilor serios diminuate de corectii, Gabriela Anghelache a declarat ca "daca exista un decalaj intre veniturile si cheltuielile Comisiei nu se poate vorbi despre o reducere a comisioanelor. Aceasta nu este o decizie finala insa, asteptam raportul privind executia bugetului pe primele sase luni, care va aparea in luna iulie, pentru a vedea in ce masura pot fi diminuate comisioanele".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO