Burse - Fonduri mutuale

Circa 76 mil. euro atrage judeţul Cluj de la investitori printr-o emisiune de obligaţiuni suprasubscrisă cu 160%. În continuare, listarea la Bursa de Valori

Circa 76 mil. euro atrage judeţul Cluj de la investitori...

Autor: Eduard Ivanovici

20.12.2023, 14:30 595

Consiliul Judeţean Cluj a anunţat miercuri încheierea cu succes a subscrierii obligaţiunilor în valoare de 75,68 milioane de euro, emise de judeţul Cluj, în cadrul unui plasament privat derulat de un consorţiu format din BT Capital Partners, Alpha Bank şi Raiffeisen.

Maturitatea împrumutului este de zece de ani, cu scadenţă în 2033 şi cu o opţiune de răscumpărare anticipată în 2029. Obligaţiunile emise de judeţul Cluj s-au suprasubscris, fiind lansate ordine cumulate pentru cumpărarea a 1.216.020 obligaţiuni reprezentând 160,6% din totalul emisiunii, potrivit unui comunicat de presă al CJ Cluj.

„Marja cuponului este 325 bps p.a. peste EURIBOR 6m, situându-se sub limita maximă a intervalului propus, datorită interesului mare al investitorilor”, se arată în comunicat. Euribor la şase luni este cotat în prezent la 3,922%.

Emisiunea a fost adresată investitorilor calificaţi, dintre care au cumpărat cu precădere băncile, dar s-a observat un interes crescut şi din partea administratorilor de investiţii şi fondurilor de pensii.  Obligaţiunile au fost procesate de ieri în sistemul BVB, listarea propriu-zisă urmând să aibă loc în perioada următoare.

„Suntem primul judeţ din România care emite obligaţiuni în ultimul deceniu. Rata mare de suprasubscriere şi interesul crescut al celor care au dorit să cumpere aceste obligaţiuni sunt dovada certă a încrederii de care ne bucurăm în rândul investitorilor. Fondurile rezultate din emisiunea de obligaţiuni vor fi folosite pentru finanţarea ambiţiosului program de investiţii al Consiliului, care vizează obiective de interes local, regional şi chiar naţional, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educaţie, drumuri sau cultură”, a declarat Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj.

Mai precis, fondurile vor fi utilizate pentru finanţarea proiectelor de investiţii derulate de Consiliul Judeţean Cluj, aflate în diferite stadii de implementare, precum: modernizarea a peste 160 de km de drumuri judeţene componente ale reţelei TEN-T din nordul Transilvaniei, dotarea cu aparatură medicală a spitalelor clujene, edificarea unui nou sediu pentru Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, etc. De asemenea, o parte din totalul emisiunii de obligaţiuni va fi folosită pentru refinanţarea datoriei publice existente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO