Burse - Fonduri mutuale

CFA România vine cu o serie de propuneri pentru proiectul OUG privind pensiile private: În forma actuală, proiectul de ordonanţă nu respectă principiul proporţionalităţii

CFA România vine cu o serie de propuneri pentru...

Autor: Roxana Rosu

07.09.2022, 00:04 194

Analiştii financiari membri ai Asociaţiei CFA România au făcut o serie de propuneri cu privire la noul proiect de ordonanţă de urgenţă legat de domeniul pensii private, aflat în dezbatere publică, considerând că interzicerea investiţiilor în fonduri private de capital şi eliminarea uneia din cele două surse de venituri pentru administratorii de fonduri de pensii, respectiv a comisionului aplicat pe contribuţiile plătite, nu sunt soluţii potrivite.

„Având în vedere Proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor active normative în domeniul pensiilor private, prin care se modifică coordonate importante în ceea ce priveşte funcţionarea fondurilor de pensii private, aflat în dezbatere publică până de curând, Asociaţia CFA România a realizat o serie de propuneri. Aceste propuneri vizează un viitor sustenabil pentru toţi pensionarii actuali şi viitori din România”, se arată în comunicatul CFA România. 

Asociaţia susţine că fondurile de pensii pot fi protejate de evoluţii nefavorabile ale preţului unor active din portofoliu, aşa cum se întâmplă în prezent în ceea ce priveşte valoarea titlurilor de stat deţinute, prin diversificarea investiţiilor, inclusiv în private equity, aşa cum se întâmplă la nivel european.

De asemenea, CFA propune compararea nivelului de comisionare cu bunele practici din Europa, în paralel cu majorarea contribuţiilor la fondurile private de pensii Pilon II, având ca principal obiectiv buna funcţionare a sistemului.Totodată, consultanţii propun alinierea la practicile internaţionale de raportare a comisioanelor de tranzacţionare la nivel de fond, pentru a arăta o imagine fidelă şi pe baze comparabile a randamentelor fondurilor de pensii. O altă propune se referă la nivelul amenzilor, care trebuie să respecte principiul proporţionalităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO