Burse - Fonduri mutuale

Cererea de cafea a ajuns la un nivel record datorită milenialilor

Cererea de cafea a ajuns la un nivel record datorită...

Autor: Catalina Apostoiu

02.11.2016, 00:02 1220

Pofta insaţiabilă a milenialilor (generaţia născută după 1980) pentru cafea reprezintă unul dintre factorii care au împins cererea mondială la un nivel record chiar în condiţiile în care oferta este în scădere, scrie Bloomberg.

Americanii ajung dependenţi de cafea de la vârste fragede, iar consumul zilnic în rândul adulţilor tineri creşte suficient de rapid pentru a compensa declinul consumului în rândul celor mai în vârstă. Rezul­tatul: cererea în SUA, cel mai mare consumator la nivel mondial, se apropie de un maxim istoric, iar consumul ridicat din rândul tinerilor reprezintă o tendinţă şi în alte ţări mari consumatoare, cum ar fi Brazilia şi chiar China.

Consumul este în creştere în condiţiile în care seceta afectează oferta din Brazilia, cel mai mare producător şi expor­tator din lume. Pre­ţurile pentru sortimentul arabica au atins cel mai ridicat nivel din februarie 2015 săptămâna trecută în New York. Fondurile de hedging se pregătesc pentru noi creşteri, crescându-şi pariurile pe un avans până la cel mai ridicat nivel din opt ani.

În perioada de 12 luni încheiată pe 30 septembrie, consumul la nivel mondial a devansat producţia pentru al doilea sezon consecutiv, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Cafelei. Cafeaua a adus al cincilea cel mai bun randament până în acest an din rândul a 22 de materii prime monitorizate de Bloomberg Commodity Index.

Consumul creşte, în timp ce oferta este în scădere. Vremea secetoasă din Brazilia a afectat producţia de cafea robusta, asta după ce seceta a redus deja producţia din Asia. 

Vestea bună pentru depen­denţii de cafea este că producţia din Brazilia are încă şanse de redresare, ceea ce ar putea tempera creşterea preţurilor. În plus, Peru şi Honduras înregistrează producţii în creştere.

Stocurile pot reduce de ase­menea din presiune, însă acestea se află în scădere din luna iulie, iar cererea nu dă semne că s-ar diminua. 

William Tuesca, un student de 21 de ani de la Parsons School of Design din New York, care a început să consume cafea la 5 ani, spune că dacă preţurile vor continua să crească va renunţa la alte plăceri lumeşti cum ar fi consumul de ciocolată, dar nu la cafeaua zilnică.

„Ciocolata este ca o ibovnică, cu care ai momente bune. Cafeaua în schimb este ca o soţie sau iubită pe care o vrei lângă tine în fiecare zi”, declară Tuesca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO