Burse - Fonduri mutuale

Cele 8% din Petrom, impartite egal salariatilor

03.08.2006, 19:38 40

Angajatii si fostii angajati ai Petrom vor putea cumpara direct si in mod egal actiuni ale companiei din pachetul de 8% la care au dreptul, conform unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei si Comertului (MEC).
Discutiile asupra modului in care angajatii Petrom vor primi dreptul de a cumpara actiunile reprezentand 8% din capitalul companiei - direct sau prin intermediul sindicatului condus de Liviu Luca a produs fluctuatii puternice pentru actiunile Petrom, din cauza ca investitorii se tem ca odata ajunsi in posesia actiunilor, salariatii companiei se vor grabi sa le vanda.
Pachetul de actiuni la care salariatii au dreptul sa il cumpere valoreaza pe Bursa circa 650 milioane de euro, echivalentul tranzactiilor derulate pe Bursa intr-un trimestru.
Conform proiectului de hotarare de guvern, actiunile ar urma sa fie vandute direct catre orice persoana care are sau a avut calitatea de salariat al Petrom in orice moment in perioada cuprinsa intre data infiintarii companiei (1997) si data transferului dreptului de proprietate (14 decembrie 2004). Dreptul persoanelor indreptatite de a achizitiona actiuni nu este transmisibil pe calea mostenirii legale, testamentare sau alt mod, se mai precizeaza in proiect.
Vanzarea se va realiza la acelasi pret cu care actiunile au fost vandute catre OMV in 2004, reprezentand echivalentul in lei a 0,0525 euro adica 0,2158 lei (RON)/actiune. Pe Bursa o actiune Petrom valoreaza in prezent de circa 2,5 ori mai mult, fiind cotata in jurul a 0,55 lei/actiune.
Determinarea numarului de actiuni oferite spre vanzare catre fiecare persoana indreptatita va fi realizata prin impartirea numarului de actiuni la numarul de salariati beneficiari, precizeaza proiectul. Cu alte cuvinte, fiecare salariat va avea dreptul sa cumpere acelasi numar de actiuni. Titlurile nevandute ar urma sa ramana in proprietatea statului.
Pentru derularea procedurilor de vanzare MEC ar urma sa selecteze un agent de privatizare, care va avea obligatia sa verifice calitatea solicitantilor si actele necesare, urmand sa stabileasca si modalitatea de plata si de transfer al dreptului de proprietate asupra actiunilor catre persoanele indreptatite.
Agentul de privatizare va putea fi reprezentat o societate sau un consortiu de societati cu activitati in sectorul financiar si care sa dispuna de o retea cu acoperire la nivel national. Acesta va face publica prin mass-media lista persoanelor indreptatite sa preia actiuni.


Actiunile Distrigaz si Electrica, tot la angajati

Actiunile reprezentand pana la 10% din capitalul social al Distrigaz si filialelor Electrica, la care au dreptul salariatii acestor societati, vor fi vandute direct beneficiarilor, prin excluderea din tranzactie a asociatiei salariatilor, conform unui proiect de ordonanta elaborat de MEC. Acesta modifica legislatia in vigoare si elimina prevederea in baza careia salariatii, membrii consiliului de administratie si pensionarii cu ultimul loc de munca la aceste companii au dreptul sa cumpere actiuni pana la limita de 10% din capitalul social al fiecarei filiale exclusiv prin intermediul asociatiei salariatilor, dupa finalizarea procesului de privatizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO